Moderní bydlení

Armáda obhajuje nákup moderních stíhaček. Pomohou chránit životy, tvrdí

Armádní špičky za přítomnosti novinářů v pondělí na generálním štábu diskutovaly o modernizaci armády. Podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky bylo hlavním tématem stíhací letectvo. "Chceme dát najevo, že doporučení armády k pořízení letounů 5. generace (strojů F-35, pozn. red.) není nějaký unáhlený nápad," prohlásil Řehka s tím, že se takto armáda snaží bojovat proti šíření různých spekulací.

"Na tomto rozhodnutí se podíleli jak zahraniční, tak domácí odborníci a jsme přesvědčeni, že je správné," dodal generál s tím, že by mělo jít o velký krok vedoucí k posunu schopností celé armády, nejen letectva.

Řehka se také vyjádřil k ceně celého kontraktu, který má vyjít přibližně na 120 miliard korun. "Objevují se výtky, že ty letouny jsou drahé. Na základě dat, která nám poskytly vlády jednotlivých zemí, které letouny nabízely, nám vycházelo, že pořizovací náklady na letouny 5. generace nebudou výrazně nevýhodné proti strojům 4. generace," tvrdí Řehka. "Pokud jde o provozní náklady, pak jsou o asi čtvrtinu dražší," dodal.

[chooze:article;value:520703]

Tyto vyšší provozní náklady mají ale vyvážit právě větší schopnosti stroje. Podle armády totiž mají stroje 5. generace sloužit přibližně dalších 40 let. U strojů 4. generace by to byla asi jen polovina této doby, protože by za dvě dekády už byly příliš zastaralé.

"My, jako Česká republika, si nemůžeme dovolit nějaké případné opotřebovávací boje. Musíme se snažit vždycky bojovat tak, abychom měli nad protivníkem technologickou výhodu. Letouny 5. generace tak v případném konfliktu budou šetřit životy," vysvětlil.

[chooze:article;value:520033]

Nákup F-35 je v poslední době velkým tématem. Armáda chystanou akvizici ve velkém propaguje. "Nejlepší obrana je odstrašení. K tomu potřebujeme pokročilé technologie. Pokud je nemáte, hrozí porážka," hlásá v jednom z příspěvků týkajících se stíhaček na sociální síti X.

V plánu jsou i další nákupy. V květnu vláda schválila nákup 246 pásových obrněnců CV90 za více než 50 miliard Kč. Náhradu za letité sovětské stroje BVP hledá Česko už dlouhá léta. Stejné stroje, i když s jinou výzbrojí, kupují také Slováci.

Spekuluje se také o modernizaci dopravního letectva. V plánu je například pořízení těžšího nákladního dopravního letounu přibližně o velikosti strojů C-130 Herkules a ve střednědobém horizontu i náhrada těžkých dopravních vrtulníků Mi-171 ruské výroby – nejspíš za americké dvouvrtulové stroje C-47 Chinook.

[chooze:article;value:517783]

V dalších oblastech už modernizace probíhá. I když mnohdy zdlouhavě. Letos armáda dostala první americké vrtulníky UH-1Y, které mají nahradit stárnoucí bojové stroje Mi-24, a do roku 2026 by pak Česko mělo dostat nové protiletadlové systémy Spyder z Izraele. K obnově dochází také u pozemního vojska, které od letoška postupně získává nová velitelská a spojovací vozidla Titus. Smlouvu na ně uzavřelo ministerstvo už v roce 2019. 

Do své výzbroje armáda přijala také několik jednotek kusů německých tanků Leopard 2, které Česko od Německa dostalo za výzbroj poslanou Ukrajině. Právě o těchto tancích, avšak v modernější verzi a ve větších počtech, se uvažuje v rámci modernizace českého tankového vojska, jehož páteř tvoří hloubkově modernizované, avšak nyní už zastarávající tanky T-72M4CZ.

Česká obrana je dlouhodobě podfinancovaná. V minulých letech se rozpočet ministerstva pohyboval kolem 1 % HPD. Podle doporučení NATO by přitom měl přesáhnout 2 %. Této hranice by podle podle dohody uzavřené v roce 2014 na summitu ve Walesu mělo Česko dosáhnout už v příštím roce.

Za nákupem stíhaček F-35 si stojíme, ve válce budou zachraňovat životy, tvrdí Řehka:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.