Armáda ohlásila nález trosek stíhačky F-35, která se ztratila v Jižní Karolíně

Místo nálezu fragmentů stíhacího stroje F-35B Lightning II v hodnotě asi 80 milionů dolarů se podle CNN nachází přibližně dvě hodiny severovýchodně od Spojené vojenské základny Charleston. Její zástupci, kteří vedli záchranné a pátrací operace, v tiskové zprávě uvedli, že "dnes večer předávají velení incidentu USMC, která zahajuje proces vyprošťování".

Úřady vyzvaly místní obyvatele, aby do inkriminované oblasti necestovali, aby mohl záchranný tým zabezpečit místo dopadu a zahájit vyprošťování trosek zříceného letounu.

[chooze:article;value:522822]

V neděli odpoledne se jeho pilot kvůli zatím neupřesněným problémům musel katapultovat. Poté byl ve stabilizovaném stavu převezen do místního zdravotnického zařízení, uvedla Spojená základna Charleston v příspěvku na facebooku. Stíhačka patřící 501. stíhací výcvikové letce námořní pěchoty krátce nato zmizela z radaru.

https://twitter.com/CNN/status/1703907568442126676

"Neštěstí se v současné době vyšetřuje a my nemůžeme poskytnout další podrobnosti, abychom zachovali integritu vyšetřovacího procesu," uvedla námořní pěchota v pondělním prohlášení.

Poslední zaznamenaná poloha proudového letadla byla poblíž jezer Moultrie a Marion, dvou velkých vodních ploch severozápadně od města Charleston. S pátráním po zmizelém letadle se armáda obrátila i na veřejnost.

Server NBC News uvedl, že po zmizení stíhačky F-35 vydal zastupující velitel námořní pěchoty, generál Eric Smith rozkaz, aby byla v pondělí zastavena činnost všech letadel námořní pěchoty na území USA i mimo ně.

Letouny námořní pěchoty nasazené v zahraničí nebo s nadcházejícími misemi mohou splnění tohoto rozkazu dočasně odložit, ale očekává se, že starty letadel tohoto typu budou tento týden na dva dny zastaveny, uvedli úředníci.

Pentagon ve svém prohlášení uvedl, že přestávka v provozu umožní velitelům jednotek projednat s piloty otázky letecké a pozemní bezpečnosti, údržbu, letové postupy a udržování bojové připravenosti.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.