Armáda už se připravuje na možnou mobilizaci. Sbírá data o lidech i firmách

Na Generálním štábu Armády ČR vznikl tým, který má za úkol vzájemně propojit všechny základní registry a informační systémy v Česku. Informaci přinesl portál Novinky. Vše má pod palcem generál Petr Šnajdárek, ředitel sekce komunikačních a informačních systémů ministerstva obrany. "Nemůžeme sbírat data až v době ohrožení státu. To by už bylo pozdě," řekl webu generál Šnajdárek.  

Podle jeho slov bude armáda proto v době míru zpracovávat z registrů pouze anonymizovaná data, která jí usnadní plánování obrany a urychlí možnou mobilizaci. To, že armáda může zpracovávat data o lidech i firmách, jí dovoluje novela branného zákona, která byla přijata v loňském roce. 

Branná povinnost v Česku platí pro všechny ženy a muže od 18 do 60 let, které může vláda mobilizovat v případě válečné krize.

[chooze:article;value:543582]

Velení armády se tak teď dostane k datům o obyvatelstvu, jeho vzdělání i zdravotní způsobilosti. Bude vědět, kolika nákladními auty, jeřáby a další technikou disponují firmy v tuzemsku. Získalo by tak přehled o tom, kolik v určitých místech žije mužů a kolik žen, jejich věk, co dělají, jaké mají vzdělání, jestli mají řidičský nebo zbrojní průkaz. A hlavně kdo z nich by byl v případě nutnosti schopný vojenské služby.

"Zrychlí to celý proces, protože už nebudeme v případě potřeby rozesílat dopisy. Nebudeme tedy povolávat nikoho, kdo nemůže ze zdravotních důvodů sloužit," řekl generál. Dodal, že by to mělo ulehčit i život lidem, protože nebudou muset sdělovat informace, které o nich stát už ví.

Bezpečnostní analytik Otakar Foltýn před časem TN.cz řekl, že česká armáda má problém s nedostatkem vojáků. Pokud by země čelila nebezpečí, současné zálohy by nestačily, upozornil. Proto jsou podle něj potřebné odvody, obnovení vojny ale prý nehrozí. "Armáda je menší, než byla kdykoliv v minulosti," upozornil Foltýn. "V okamžiku, kdy je fakt průšvih, profesionální vojáci jsou ti první, kteří jsou k dispozici, ale samozřejmě že zálohy by v případě opravdu velkého ohrožení České republiky ani náhodou nestačily," řekl koncem února Foltýn. 

Armáda v Česku hledá piloty. Měli by létat s americkými stíhačkami (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.