Assange je skutečně volný. Soudkyně přijala jeho dohodu s americkými úřady

Julian Assange na prosby novinářů o vyjádření nereagoval. Chvíli poté, co soudkyně jeho dohodu s americkými úřady potvrdila, nastoupil do letadla směr Austrálie. "Toto je historický den. Po 14 letech právních bitev může Julian Assange odejít domů jako svobodný muž," uvedla Assangeova právnička Jennifer Robinsonová.

[chooze:article;value:561813]

Assange vyvolává ve světě silné emoce. Pro jedny je zrádce, pro druhé ale symbolizuje svobodu slova. Za zveřejnění tajných dokumentů ukazujících realitu americké diplomacie během války v Iráku a v Afghánistánu na svém portálu WikiLeaks mu hrozilo až doživotí.

Strávil kvůli tomu pět let v britském vězení a předtím sedm let v azylu na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. "Je to dnes přesně 12 let, co Julian dorazil na velvyslanectví Ekvádoru. Jsem si jistá, že tohle složité období našeho života končí," řekla manželka Juliana Assange Stella.

Jeho situace se zásadně otočila teprve v úterý. Assange podepsal v Londýně dokument o svém propuštění z britského vězení a Spojené království pak rychle opustil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.