Asteroid o síle 24 atomovek může ohrozit Zemi. NASA zná přesné datum srážky

NASA už téměř 25 let pozoruje asteroid Bennu, který odborníkům přidělává vrásky na čele. Existuje totiž pravděpodobnost, že by se mohl srazit s naší planetou. Řadí jej proto mezi dvě nejnebezpečnější tělesa.

Podle výpočtů astronomů se osudný den střetu blíží. Kolizi očekávají 24. září 2182. Vesmírný úřad o tom informoval na svém webu.

[chooze:article;value:516548]

Pravděpodobnost, že do planety narazí toto těleso, je však naštěstí malá. Experti ji odhadují na 1 ku 2700. V opačném případě by však následky mohly být i katastrofální. Bennu by totiž měl sílu přibližně jako výbuchy až 24 atomových bomb, píše portál Mirror.

Asteroid odborníci objevili v roce 1999 a řadí ho mezi objekty třídy Apollo. Takových je evidováno zhruba 15 tisíc. V průměru má Bennu dosahovat až přes 500 metrů.

Už před několika lety NASA zahájila misi a vyslala k Bennu sondu OSIRIS-REx, která z něj odebrala vzorky. Nyní je program téměř u konce. V neděli 24. září by měl úřad vyzvednout kapsli s přibližně 250 gramy vzorků asteroidu. "Toto je čistý a neposkvrněný materiál odhalující raná tajemství sluneční soustavy," řekl portálu ABC News astrofyzik Hakeem Oluseyi.

Získaná data navíc podle odborníků dokážou pomoci lépe vyhodnotit pravděpodobnost dopadu. V případě jakéhokoliv vychýlení je NASA připravena zakročit a pokusit se změnit trajektorii objektu.

Kromě asteroidu Bennu je v současné době největším nebezpečím pro Zemi asteroid 1950 DA. Ten byl objevený v únoru roku 1950. Původně šlo o objekt s největší šancí dopadu na Zemi, následné výpočty ale toto riziko snížily.

Společnost Virgin Galactic vyslala do vesmíru první komerční let. Podívejte se (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.