Astronauti se měli vrátit před měsícem. Uvázli ve vesmíru

Uvězněni ve vesmíru. I tak by se dala s nadsázkou popsat situace amerických astronautů Barryho Wilmora a Sunity Williamsové na ISS. Zpátky na zemi měli přistát 14. června. Od té doby uplynulo šest týdnů a návrat domů je stále v nedohlednu.

Vedení NASA na čtvrteční tiskové konferenci přiznalo, že oba testovací piloti budou muset zůstat na oběžné dráze, dokud technici nevyřeší problémy na lodi Starliner společnosti Boeing.

"Nemáme žádné zásadní oznámení týkající se data návratu. Tým Boeingu a NASA si vede dobře. Zpracováváme data a až budeme připraveni, zajistíme návrat domů," sdělil vedoucí programu pro komerční posádky NASA Steve Stich.

[chooze:article;value:563706]

Komplikace způsobily poruchy trysek a také únik helia na návratovém modulu. "Hodně jsme trénovali, takže mám silný vnitřní pocit, že nás tahle kosmická loď bez problémů dopraví domů," řekla astronautka na ISS Suni Williamsová.

"Tohle je svět zkoušek. Lety člověka do vesmíru nikdy nebyly jednoduché. U každé kosmické lodi se vždy vyskytly nějaké problémy," upozornil druhý astronaut na ISS Barry Wilmore.

Zkoušek ovšem oba astronauti podstoupili mnohem víc. Kvůli potížím s kyslíkovým ventilem na horním stupni nosné rakety dokonce museli v květnu opustit loď těsně před startem. O dokončení letu na ISS se Boeing neúspěšně pokoušel od roku 2015. Za tu dobu se potýkal s řadou technických problémů od softwarových závad, přes problém s pohonným systémem, až po výkon chladicího systému.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.