Moderní bydlení

Astronauty na ISS vylekaly podivné zvuky. Neví, co je způsobilo

Pravidelné zvuky, které připomínají impulzy sonaru ponorky v hloubi oceánu, se začaly ozývat na palubě Mezinárodní vesmírné stanice. Co je přesně způsobuje, neví ani lidé ve vesmírné stanici, ani na Zemi.

"Zvláštní zvuk vychází z reproduktoru, nevím, jestli to má souvislost se Starlinerem. Nevím, co to je a co to dělá, ale můžete se na to podívat?" ptali se astronauté svých pozemských kolegů.

Zvláštního impulzu si všiml Američan Butch Wilmore. Ten na ISS přiletěl v červnu s kolegyní Sunnitou Williamsovou ve vesmírné lodi Starliner, které se ale porouchaly motory.

[chooze:article;value:566611]

"Ty trysky musí fungovat správně, aby navedly loď na správnou trajektorii k návratu na Zemi. Před několika týdny se zdálo, že inženýři Boeingu a NASA ví, kde ten problém vězí. Teď se ale zdá, že tomu ještě na kloub úplně nepřišli," říká k problémům lodě vědec Simeon Barber. K poruše trysek a netěsnému palivovému potrubí se teď navíc přidal i podivný zvuk.

Butch i Sunita měli původně ve vesmíru strávit osm dní. Nakonec tam budou muset vydržet osm měsíců a na Zemi se vrátí až příští rok v únoru. Tajemný zvuk jim ale pravděpodobně společnost dělat nebude. Starliner se totiž vrátí i s poruchou na naši planetu pomocí autopilota bez nich.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.