Astronomové objevili novou planetu. Svojí hustotou připomíná cukrovou vatu

Nová planeta, kterou astronomové objevili, dostala název WASP-193b. Ačkoliv je mnohem větší než Jupiter, největší planeta Sluneční soustavy, je mnohonásobně lehčí. Tvoří ji totiž hélium a vodík, tedy dva nejlehčí plyny, píše BBC News.

WASP-193b spatřili vědci poprvé pomocí SuperWASP, mezinárodního projektu sedmi univerzit a výzkumných institucí pro hledání planet mimo naši Sluneční soustavu. Vědci odhadují, že nová planeta se nachází asi 1 200 světelných let od Země, píše CNN News.

"Důvod, proč připomíná cukrovou vatu, je ten, že ji tvoří hlavně lehké plyny. Ta planeta je vlastně načechraná," uvedl hlavní autor studie Khalid Barkaoui z Massachusettského technologického institutu. Vědecký tým také zjistil, že hmotnost planety odpovídá zhruba 14 % hmotnosti Jupitera.

[chooze:article;value:556365]

Jak planeta vznikla, pro vědce ale zůstává záhadou. "Nedokážeme vysvětlit, jak planeta vznikla," řekl Francisco Pozuelos, astronom z andaluského Institutu astronomie. Vědci zatím nedokážou vysvětlit ani to, jak je možné, že planeta s tak malou hustotou, může být tak velká.  

Než tedy budou moci astronomové odpovědět na všechny otázky, čeká je ještě dlouhá výzkumná cesta. Nová planeta je ale podle nich ideálním materiálem pro studium vzniku a vývoje planet, píše Sky News.

Pražské planetárium prochází modernizací. Má jít o celosvětový unikát (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.