Astronomové objevili obří explozi. Je 100krát větší než naše Sluneční soustava

Američtí astronomové v pátek oznámili, že se jim podařilo objevit doposud největší explozi, která kdy byla zaznamenána. Je 10krát jasnější než všechny dříve objevené a podle BBC k ní došlo před více než třemi roky.

Záblesk na obloze, o kterém informoval odborný portál Royal Astronomical Society, už v roce 2020 zaznamenalo americké zařízení pro automatickou kontrolu oblohy. Přístroj ale záznam odeslal do databáze, a výzkumníci si jej tak všimli pozdě. Tým pak objekt začal zkoumat pomocí několika dalekohledů.

[chooze:article;value:500328]

​Jednoznačné stanovení původu výbuchu ale bude podle astronomů potřebovat další výzkum. Takové události jsou totiž prý velmi vzácné a nic takového rozsahu doposud astronomové nezaznamenali.

Existuje ale hned několik teorií, jak k tak mohutnému výbuchu došlo. Jedna z nich říká, že šlo o mimořádně velkou vybuchující hvězdu, která se dostala do těsné blízkosti černé díry. Další teorie pracuje s verzí, že příčinou výbuchu by mohl být jev, během něhož černá díra pohltí velké množství plynu ve středu galaxie.

Podle doktora Philipa Wisemana z univerzity v Southamptonu, který tým astronomů vedl, došlo k výbuchu přibližně osm miliard světelných roků od Země. Jde prý o mnohem větší energii, než jakou astronomové zaznamenali vloni u nejjasnější exploze. Ta byla sice jasnější než nově zkoumaná, ale celková energie výbuchu byla nižší.

Tým se nyní chystá prozkoumat objekt ještě detailněji. Chce se zaměřit na vlnové délky i rentgenové paprsky, které by mohly odhalit jeho teplotu. Plánuje také otestovat obě teorie o tom, co explozi způsobilo.

Signály z vesmíru nadchly vědce. Může jít o planetu vhodnou pro život:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.