Astronomové omylem objevili supertemnou galaxii. Mohl za to překlep

Chyba člena týmu astronomů pracujících na radioteleskopu Green Bank v USA vedla k objevu dosud nejtemnější známé galaxie. O překvapivém nálezu informoval portál Live Science.

Přesněji k tomu mělo dojít tak, že když jeden z vědců zadával data pro kalibraci antény teleskopu, přepsal se a tím ji nasměroval právě na novou galaxii výzkumníky pojmenovanou jednoduše J0613+52.

"Je to galaxie vytvořená pouze z plynu – nemá žádné viditelné hvězdy. Možná tam nějaké jsou, ale my je nevidíme," popsala ji pro portál Space.com vedoucí pracovnice observatoře Karen O'Neilová.

[chooze:article;value:537848]

Objekt plný zárodečné matérie pro vznik hvězd je navíc k Zemi překvapivě blízko – "pouhých" 270 milionů světelných let, což také znamená, že je tato galaxie poměrně mladá. Ostatně právě díky její blízkosti se ji, navzdory její temné povaze, podařilo zachytit.

"Nezdá se, že by tam nové hvězdy vznikaly, i když by se to dalo čekat. Pravděpodobně je to proto, že je na to její plyn příliš řídký. Nemůže jí pomoci ani působení okolních galaxií, které jsou příliš daleko," dodává O'Neilová.

Nová galaxie přinesla vědcům také novou výzvu – zjistit, zda je ve vesmíru jediná, nebo zda jsou tam další takové. Vzhledem k temnosti těchto útvarů to ale bude velmi obtížné.

Mezi velké vesmírné záhady loňského roku patřilo ztracené kosmické rajče:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.