Astronomové zpozorovali nový typ "polární záře". Obávají se jejích důsledků

Noční obloha nám často nabízí úchvatnou podívanou, ne vždy se ale jedná o přírodní nebo kosmické jevy. "Nový úkaz noční oblohy – polární záře SpaceX, které vůbec nejsou polárními zářemi," napsala na facebooku astronomická observatoř McDonald Observatory, která patří pod Univerzitu v Texasu.

"Tyto jasně červené kulovité jevy způsobují motory raket SpaceX v ionosféře a jsou viditelné pouhým okem až 10 minut v kuse," uvedla observatoř. Její astronom Stephen Hummel jednu takovou záři nedávno vyfotografoval. 

Ionosféra je ionizovaná část atmosféry nacházející se ve výšce přibližně od 60 do 1 000 kilometrů, která má významný vliv na šíření elektromagnetických signálů. "Rakety Falcon 9 (od společnosti Elona Muska SpaceX, pozn. red.) zažehávají motor, aby se dostaly z oběžné dráhy zpět na Zemi a při sestupu vytváří díru v ionosféře. Ionosférické díry vydávají červenou záři," objasnila texaská observatoř, jak falešné polární záře vznikají. 

Vědci si s obavami kladou otázku, jaký vliv tyto "polární záře" mohou mít na astronomická pozorování, rádiovou komunikaci a signály GPS. "Četnost těchto červených oblaků by se mohla zvýšit, protože SpaceX v budoucnu bude rakety startovat častěji. Jejich dopad na astronomickou vědu se stále vyhodnocuje," vysvětluje Stephen Hummel. 

[chooze:article;value:530775]

​"Družice Starlink jsou známým problémem, ale i účinky samotných startů raket jsou oblastí, které je věnovaná stále větší pozornost. Výsledné "polární záře" mohou být velmi jasné, snadno viditelné pouhým okem a mnohem jasnější než samotné družice Starlink," dodává astronom. 

Ionosférické díry, které vznikají kvůli raketám (nejen) SpaceX, nejsou minimálně mezi odborníky novinkou. V srpnu roku 2017 raketa Falcon 9, která nesla do vesmíru tchajwanskou družici, způsobila obrovskou díru, která byla více než třicetkrát větší než rozloha České republiky. Tchajwanští vědci jí tehdy popsali v článku, který publikovali v časopise Space Weather

Letos v květnu k Mezinárodní vesmírné stanici zamířila raketa Falcon 9 se čtyřčlennou posádkou (21/5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.