Ať vláda jedná, jinak se utopíme v účtech za energie, uvedl šéf Hospodářské komory

Na páteční tiskové konferenci Česko na křižovatce vystoupil premiér Petr Fiala (ODS) s poměrně rozsáhlou vizí. "Opravdu nejsme v dobré kondici a situaci a musíme na tom zapracovat. Země kolem nás nespí, ať už je to Polsko, které dokázalo za posledních deset let dobudovat neuvěřitelně rychle svoji dopravní infrastrukturu, nebo je to Německo, které se dostalo do recese a je připraveno poskytnout svým podnikatelům neuvěřitelnou podporu v daňových úlevách. Musíme začít něco dělat," nastínil Zajíček.

Podle něj je nutné, aby na zásadních věcech panovala elementární shoda napříč politickým spektrem, a pokud jde o strategické investice do budoucna, je potřeba, aby koaliční spory šly stranou. "My mluvíme o horizontu deseti let, některé projekty budou trvat dlouho a musí se na tom politické strany shodnout. Z našeho pohledu nestačí jen oznámit dobrou vizi, je potřeba ji prokonzultovat a dohodnout. Jinak směřujeme do zdi a může se nám stát, že to skončí špatně," řekl Zajíček.

[chooze:article;value:520423]

​Jeden z nejpalčivějších problémů, na který upozorňuje i SWOT analýza pro jednání vládního výboru pro strategické investice, je hrozba odchodu podnikatelů z Česka. Souvisí to s tím, že by se měla hodně zdražit elektřina, protože se vláda zavázala, že odejdeme od uhlí. Navíc k odklonu od uhlí může dojít daleko dříve kvůli zdražení emisních povolenek.

Podle Zajíčka je prognóza nepříznivá nejen pro Česko, ale celou Evropu. "Evropa se může z velké části dostat do energetického deficitu. Za těch deset let se můžeme začít dostávat do toho, že nebude dostatek vyrobené elektřiny na území Evropy. Pokud nebudeme schopní postavit alternativní zdroje, které budou nějakým přechodovým médiem od uhlí k nějaké čistější energetice, tak potom třeba výstavba paroplynových elektráren je něco, co musíme spustit okamžitě," podotkl.

[chooze:article;value:520519]

​Kvůli ceně povolenky, která bude účtována k ceně vyrobené megawatthodiny elektřiny z uhlí, bude její výroba tak drahá, že se už výrobcům nevyplatí. Podle některých ekonomů dokonce už v roce 2025. "To je ta hrozba, některé věci přijdou za dva tři roky. Některé do deseti let. Tohle je vážná věc, musí se začít teď," řekl prezident Hospodářské komory ČR.

"Může to znamenat, že třeba Německo a Polsko budou mít elektřinu o třetinu levnější než my. Můžeme ji dovézt, ale to možná nebudeme schopní udělat. Potřebujeme mít totiž tranzit, tedy propojení té sítě, abychom sem tu energii dostali. Musíme udělat dohody se státy na jihovýchodě, aby přes nás mohl vést tranzit a my byli uprostřed evropské křižovatky a mohli čerpat ty výhody z levné energie z větru," míní.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.