Atentát na Kennedyho stojí za oblibou konspiračních teorií. Aktuální je dodnes

Kolem úmrtí amerického prezidenta Kennedy se už desítky let vynořují různé teorie, hlavně kolem toho, kdo za atentátem stál. "Co se týče původců, mluví se o možném zapojení sovětských tajných služeb nebo o americké FBI, což není tajná služba v tom pravém slova smyslu, nebo i CIA. Nicméně důkazy pro to skutečně chybí. Drtivá většina tajných dokumentů, která se týká atentátu, už byla zveřejněna, a přesto se tam nic nenašlo," popsal Pondělíček.

"Takže v tuto chvíli skutečně platí, byť to mnozí neradi slyší, že tím jediným, komu se účast prokázala, je právě Lee Harvey Oswald," dodal. Oswalda dva dny po atentátu zastřelil při policejním převozu Jack Ruby, ten o čtyři roky později zemřel ve vězení na rakovinu.

Smrt Kennedyho byla pro Spojené státy velkým šokem. "Prezident Kennedy nastupoval do úřadu v roce 1961 za vzrušených očekávání velké části Američanů. Byl mladý, dynamický. Řekl bych, že s tím, jak velká byla očekávání spojená s jeho nástupem do funkce, tak tomu odpovídal ten šok, který přišel po jeho zavraždění v roce 1963," srovnal Pondělíček.

"Pro americkou společnost to skutečně byla hluboká psychologická rána. Každý, kdo tehdy žil, tak si pamatuje, co tehdy přesně dělal v okamžiku, kdy se dozvěděl, že byl prezident zabit," doplnil Pondělíček.

[chooze:article;value:450740]

​Poznamenal také, že se mnozí autoři shodnou, že právě atentát na Kennedyho stál u počátku současné americké kultury točící se kolem konspiračních teorií.

Úmrtí Kennedyho mělo podle Pondělíčka vliv i v mezinárodním měřítku. "Mluví o tom, jak by se třeba vyvíjela dál válka ve Vietnamu, kdyby prezidentem zůstal Kennedy, protože jeho nástupce Johnson Ameriku do toho konfliktu přímo zatáhl. Existují argumenty o tom, že Kennedy by to býval nejspíš neudělal. Po karibské krizi tak docházelo k určitému uvolnění napětí mezi těmi supervelmocemi. A to se minimálně v tom krátkodobém horizontu nezměnilo."

Událost stará desítky let je stále aktuálním tématem. "Donald Trump tvrdil, že veřejnost uvidí všechny dosud utajované dokumenty o vraždě JFK. Jenže nakonec se na světlo dostalo pouze 2 800 souborů z celkových 3 810. V archivech se tak možná skrývá další tisícovka, která možná skrývá to největší tajemství amerických dějin," řekl Pondělíček.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.