Moderní bydlení

Atentátník číhal na Trumpa celý den v křoví, prozradila ho čouhající hlaveň

Osmapadesátiletý Ryan Wesley Routh byl v pondělí u soudu na Floridě obviněn z neoprávněného držení střelné zbraně a držení zbraně s vypilovaným výrobním číslem. Další obvinění budou pravděpodobně následovat, uvedla agentura AP. FBI vyšetřuje incident jako pokus o atentát, podezřelý podle ní jednal sám.

Během líčení vyšlo najevo, že u Trumpova golfového hřiště v resortu Mar-a-Lago strávil 12 hodin. Zřejmě tam na exprezidenta číhal, ten na partičku golfu s přáteli vyrazil náhle a neplánovaně.

Atentátník měl kromě nabité útočné pušky typu AK-47 se zaměřovačem kameru, na kterou chtěl střelbu nahrát, dalekohled a zásoby jídla. Vše nechal po svém útěku na místě.

[chooze:article;value:564710]

​Routh se ukryl v pásu křovin a stromů, který oplocené hřiště odděluje od frekventované silnice. Měl výhled na úsek mezi pátou a šestou jamkou. Připravil si pušku a čekal. Hlavně čouhající s křoví si všiml agent tajné služby střežící Trumpa a začal po muži střílet. Exprezident byl v té chvíli vzdálen necelých 500 metrů a atentátník ho nemohl vidět.

Po vyrušení, aniž by jedinkrát stiskl spoušť, se dal Routh na útěk ke svému vozu. Toho si všiml svědek a vozidlo i s kradenou registrační značkou vyfotografoval. To vedlo k rychlému dopadení podezřelého. Místní strážci jeho vůz podle fotky poznali a zatkli ho. Odpor nekladl, jeho tvář zůstala celou dobu kamenná, nic neřekl, popsala televize CNN.

V noci na úterý se podle ní k případu poprvé vyjádřil i Trump. Při golfu prý uslyšel čtyři až pět výstřelů. Poté ho agenti tajné služby odvezli i se spoluhráčem v golfových vozících "dost rychle" do bezpečí. Strážci odvedli "fantastickou práci", dodal exprezident.

Ukázalo se, že Routh byl kdysi Trumpovým voličem. Až do války na Ukrajině. Poté se přiklonil na stranu demokratů. Sám sebe vylíčil na sociálních sítích jako velkého bojovníka za ukrajinskou svobodu. Organizoval údajně rekruty z řad uprchlých afghánských bojovníků proti Tálibánu a hodlal je poslat na frontu proti Rusům.

[chooze:article;value:574125]

​Skutečnost však byla mnohem prostší. Routh sice na Ukrajinu odjel, ale do mezinárodní legie ho nevzali kvůli nedostatku vojenských zkušeností. A jeho plány stran náboru bojovníků označila ukrajinská armáda za naprosto nerealistické. Podle svědka citovaného BBC tehdy svým chaotickým jednáním způsobil "více škody než užitku".

Routhův trestní rejstřík je hustě popsaný už od 90. let. Jsou v něm krádeže, incidenty se zbraněmi, kladení odporu při zatýkání, když se na tři hodiny zabarikádoval a dostala ho až zásahová jednotka. Byl rovněž obviněn z držení zbraně hromadného ničení, našli u něj funkční plně automatický kulomet.

Muž zřejmě plánoval atentát na Trumpa. Měl AK-47, podařilo se ho chytit (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.