Atlantská tropická bouře Alberto už zabíjí. Přináší silný vítr a mohutné vlny

První tropická bouře letošní hurikánové sezóny má první oběti. V severním mexickém státě Nuevo León se jeden člověk utopil v řece La Silla. Dva chlapci zemřeli na následky úrazu elektrickým proudem v obci Allende. Podle místních médií jeli v dešti na kole.

"Silné srážky a záplavy hrají jako obvykle při tropických bouřích hlavní roli. Střed tropické bouře by měl dosáhnout severovýchodního pobřeží Mexika jižně od ústí řeky Rio Grande. Na pobřeží Texasu už pozorujeme dopady v podobě silného větru nebo pobřežních záplav a silných dešťů," popsal ředitel Národního centra pro hurikány Michael Brennan.

Než se bouře Alberto dostane na pevninu, tak může vítr zesílit až na 80 km/h. V některých oblastech podél texaského pobřeží už voda zaplavila ulice. Na některých místech napršelo až 30 centimetrů. Guvernér státu Texas vyhlásil stav katastrofy pro více než 50 okresů.

[chooze:article;value:561092]

​"Na pobřeží se valí mohutné vlny, které podemílají četné domy přímo podél pláže. Právě jsme byli svědky jakési evakuace," popsal obyvatel Texasu. "Dnes ráno jsem vyběhl z domu. Kolem půl páté přišla velká přílivová vlna," dodal další obyvatel.

Například v mexickém Tampicu se ale na deště těší. Už týdny se totiž oblast potýká s extrémním suchem. "Měli jsme dlouhé sucho. Bojovali jsme s pitnou vodou. Teď všichni netrpělivě čekáme, až přijde déšť," uvedla obyvatelka Tampica Yamilet Floresová.

Letošní hurikánová sezóna má být podle meteorologů velmi silná. Národní úřad pro oceán a atmosféru Spojených států předpovídá, že bude pravděpodobně výrazně nadprůměrná a do konce listopadu přinese až 25 významných tropických bouří, včetně nejméně čtyř hurikánů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.