Moderní bydlení

Audit Dozimetru měl odhalit závažné problémy. Zastupitelé je smetli ze stolu

Z pěti zadaných auditů jsou k dispozici výsledky dvou, hlavní město za ně dalo tři miliony korun. "Jako klub Praha Sobě jsme hlasovali, aby ty audity byly zadány, nyní už dva měsíce máme výsledky těch auditů. Má je k dispozici každý zastupitel," řekl pražský zastupitel Adam Scheinherr (Praha Sobě).

"Já se domnívám, že v těch auditech jsou taková vážná upozornění, že by měla být podána i trestní oznámení. Divím se ostatním zastupitelům, že je to nechává v klidu. My jsem povinni hájit zájmy Prahy a pokud nás auditoři upozornili, že jsou ohroženy zájmy Prahy, tak musíme konat," zdůraznila zastupitelka Prahy a senátorka Hana Kordová Marvanová (nestr.).

Jenže výsledky auditů jako by zastupitelé řešit nechtěli. "Dokonce primátor hlasoval proti, přitom před dvěma lety, když vypukla kauza Dozimetr, tak všichni říkali, že se musí provést audit. Teď, když přišly výsledky, tak je kolem toho hluboké mlčení," dodala.

[chooze:article;value:535543]

​"Ta otázka musí být nějakým způsobem dořešena, proto jsem hlasoval proti. Protože já chci, aby to bylo vysvětleno řádně. Významný počet zastupitelů nehlasoval, prostě protože na to nevěděli odpověď," uvedl Bohuslav Svoboda (ODS).

V kauze Dozimetr jde o vyšetřování údajné korupce na magistrátu spojené s hospodařením Dopravního podniku hlavního města Prahy. Mezi obviněnými jsou například někdejší náměstek pražského primátora Petr Hlubuček nebo údajná hlava skupiny, vlivný zlínský podnikatel Michal Redl.

Policisté se v rámci kauzy Dozimetr zajímali také o projekt rekonstrukce holešovického nádraží, které hlavní město chystá se soukromými developery. Právě tím se prý zabývaly i dokončené audity. Ty prověřovaly i rekonstrukci stanice Palmovka a smlouvy s firmou, která dodala informační obrazovky pro MHD.

[chooze:article;value:527766]

​"Veřejnost se tak může dozvědět, zdali ty systémy v městských společnostech v podstatě dovolily tento ojedinělý, byť obrovský exces, nebo jestli vnitřní nastavení těch podniků v podstatě takový korupční systém umožňovalo," dodal vedoucí analytik Transparency International Marek Chromý.

"Ten audit se teďka týká společného projektu Nové Holešovice, čili metra Holešovice a potom metra Palmovka. Bylo by fajn, kdyby zastupitelé, klidně na uzavřeném jednání kontrolního výboru, tak, aby nebylo veřejné, mohli tohle projednat," řekla náměstkyně pražského primátora Jana Komrsková (Piráti).

Že okolo výsledků auditů panují neobvyklé tajnosti potvrzují i někteří zastupitelé. "Ještě jsem se s tím nesetkal tady na magistrátu. Musíte si vyžádat, že k tomu chcete mít přístup, a potom vám úřad zprovozní na speciálním počítači, přes speciální program, pro vás konkrétní kopii s vodoznakem, která nejde ani vytisknout," řekl Ondřej Prokop (ANO).

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.