Aukční dům v Curychu prodá kostru T-rexe. Odborníci dražbu kritizují

Patrně poprvé bude v Evropě aukce kostry Tyrannosaura rexe. Tu připravuje na 18. dubna aukční dům Koller ve švýcarském Curychu. Exponát je 11,6 metru dlouhý a 3,9 metru vysoký (bez podstavce), lebka má 1,2 na 1,4 metru. Lebka samotná je unikátem, většina nalezených koster postrádá právě hlavu. Celý komplet se skládá z 293 kostí. "Máme tady opravdu původní lebeční kosti Tyrannosaura rexe, všechny pochází ze stejného zdroje," popsal Nils Knötsche, který pracuje jako vědecký konsultant pro aukční dům.

Kostra pojmenovaná Trinity je vytvořena ze tří různých nálezů. Ty byly následně zrekonstruovány do jediného exponátu. Níže v galerii najdete obrázek, který ukazuje, odkud jednotlivé kosti pochází. Exponát obsahuje asi 50 procent původních kostí, čímž podle aukčního domu dosahuje muzejní kvality, zbytek jsou repliky. Zatím se na světě podařilo najít jen 32 různě kompletních dospělých koster T-rexe.

[chooze:gallery;value:30808]

​Co se ceny týče, u tak jedinečného kusu je otázkou, kam až se může vyšplhat. Může se jednat o stovky milionů korun. Aukční dům uvedl, že například kostra pojmenovaná Stan se prodala za 31,8 milionu dolarů, tedy asi 721 milionů korun, byla ovšem kompletní jen ze 65 procent. K výsledné ceně je navíc potřeba připočítat aukční přirážku, která bude pravděpodobně vyšší než 15 procent výsledné ceny. "Odhadovaná cena je pět až osm milionů švýcarských franků (asi 121 až 194 milionů korun, pozn. red.). První příhozy začnou pravděpodobně pod pěti miliony franků," uvedl pro TN.cz obchodní ředitel domu Koller Karl Green.

Kritika aukce

Jak upozornil portál Independent, některým odborníkům vadí vysoká cena za exponát, což neumožní, aby ho získalo muzeum. Mají tak obavy, že se fosílie dostane do soukromých rukou mimo možnost výzkumu.

"Dražení Trinity je jen vrcholkem velmi nechutného a rozrůstajícího se ledovce, kde tratí každý se zájmem o přírodu, od školáky až po vědce," kritizoval například Thomass Carr z vysoké školy Carthage College ve Wisconsinu, který se zabývá fosíliemi tyranosaurů.

[chooze:article;value:470253]

I čeští odborníci mají výhrady. "Je to věc, která se mezi specialisty řeší dlouhou dobu. Odpověď není jednoduchá. Ta aukce se mi nelíbí. Pokud se jedná o takto významnou paleontologickou věc, tak by měla zůstat ve veřejné instituci. Je to přírodní dědictví a mělo by být zachováno pro budoucí generace. V soukromé sbírce tato podmínka nemusí být zachována. Další věc je, že nevždy je materiál ze soukromých sbírek poskytován pro vědecké účely," řekl paleontolog Josef Pšenička z plzeňského Západočeského muzea.

Na druhou stranu ale upozornil, že výzkum v terénu je poměrně drahý, a je tedy otázkou, zda na něj vydávat veřejné peníze a jestli jsou takové náklady společensky ospravedlnitelné. "Existují soukromníci, kteří ty prostředky mají a pro které je to vášeň. Pokud vykopávky financoval někdo ze svých zdrojů, tak chce mít minimálně ty náklady zpátky. V tomto případě může být vědecká obec naštvaná, na druhou stranu ale do toho nic neinvestovala. Navíc se může stát, že na to muzea prostě nebudou mít prostředky," předložil druhý náhled Pšenička.

[chooze:poll;value:e34690ebc22ba67e90e7c5992eba7d7baa710e2a;layout:tn_nova]

​Na Trinity se může zajít podívat i veřejnost

Pokud máte na konci března a v první půlce dubna cestu do Švýcarska, můžete se na Trinity zajít podívat. Zde na stránkách aukční síně je možné si rezervovat prohlídku ve dnech od 29. března do 16. dubna. Aukce je možné se zúčastnit osobně, ale lze dražit i po internetu.

Podle Pšeničky je šance, že by se mohla dostat Trinity do některého z českých muzeí, nereálná. Česká muzea si mohou u velmi vzácných exponátů, ať už se jedná o přírodniny, nebo třeba o umění, dovolit investici maximálně v řádu nižších milionů korun. Vyšší částku by už muselo řešit ministerstvo kultury.

Rozhovor s Hansem-Jakobem Siberem, ředitelem muzea ve švýcarském Aathalu. Video je v angličtině s anglickými titulky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.