Aukční síň prodává díla za miliardy, teď ji zaujal i český abstraktní obraz

Jako jedna z vůbec prvních Češek se dostává mladá malířka Julie Kopová do nečekané společnosti mezinárodních umělců ze světových galerií. V amsterdamské aukční síni Christie's se už dřív podařilo vydražit za astronomické částky díla umělců jako Pablo Picasso, Andy Warhol nebo Jean-Michel Basquiat, zastoupení těch českých ale nebylo valné.

Do prestižního klubu se jich z tuzemska dostalo jen několik, například malíři Patrik Hábl a Vojtěch Kovařík nebo Jan Knap či legendární fotograf Josef Koudelka. 

"Obraz patří mezi moje minimalističtější díla, chtěla jsem, aby vyjadřoval nezastavitelnou a údernou sílu, krátký rychlý záblesk. Jeden krátký moment, který může všechno obrátit naruby," shrnula mladá malířka vznik obrazu Asteroid, který představí v prestižní aukční síni a zaujal mezinárodní sběratele. V online dražbě 21st Century budou mezi 7. a 21. listopadem i díla několika dalších zástupců z Česka, jako je právě Patrik Hábl, fotograf Martin Stranka nebo malířka Kateřina Štenclová. 

[chooze:article;value:506847]

Obraz 28leté Julie Kopové se do holandského Amsterdamu přesunul z Galerie Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře, kde po absolvování poprvé samostatně vystavovala v roce 2022. Její obrazy by měly zachycovat přírodní krajinu, která se pocitem mění do barevné abstrakce. Podle kurátorky výstavy Adriany Primusové zaujalo dílo mezinárodně i pro to, že pomocí jediného gesta "zachycuje přítomnost okamžiku".

Prodej umění v aukčních síních Christie's, ale i v druhé instituci Sotheby's sídlící v Londýně, loni zaznamenal vůbec největší tržby v historii. Jejich roční obrat podle webu Investopedia přesáhl celkem 8,4 miliard dolarů, z toho zhruba 7,2 miliard dolarů (zhruba 163,7 miliard korun) prostřednictvím dražeb. Pět obrazů od Cezanna, Van Gogha a Gaugina se v roce 2022 prodalo za víc než 100 milionů dolarů za jeden kus (v přepočtu asi 2,2 miliardy korun). 

Výtvarnice Míla Fürstová se s diváky TN LIVE podělila o zážitek ze setkání s Alžbětou II. (06/2022) 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.