Australané prchají před cyklonem, vichr má přesáhnout 200 km/h

Živel přicházející z Tichého oceánu zasáhne pobřeží ve čtvrtek večer mezi městy Broome a Port Hedland. První je hojně navštěvováno turisty, druhé je největším australským přístavem pro vývoz železné rudy, která se těží v okolí.

"Ve všech oblastech, kde tento systém překročí pobřeží, se vyskytne velmi ničivý vítr o rychlosti přesahující 200 kilometrů v hodině. Způsobí velké škody," citovala agentura AP vedoucího australského meteorologického úřadu Todda Smithe.

[chooze:article;value:490056]

​Lidé by se podle něj měli už teď vyhýbat pobřeží a nízko položeným oblastem kvůli abnormálnímu přílivu, vysokým vlnám a záplavám.

Z řídce obydlené oblasti byli evakuováni horníci, chovatelé dobytka, turisté i domorodí obyvatelé. Kotviště musely opustit všechny lodě. Do regionu zamířily záchranářské posily se zásobami potravin a dalších potřebných věcí.

Blížící se cyklon má být na západním pobřeží nejhorší za posledních deset let. Vichr je schopen odnést obytné karavany či méně odolné domy. Nejsilnější bouří, která kdy zasáhla Austrálii, byl podle CNN v roce 2006 tropický cyklon Monika, který se přes východní a severní část kontinentu přehnal rychlostí 290 kilometrů v hodině.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.