Austrálii sužují rozsáhlé záplavy. Letadla mizí pod vodou, ulicemi plavou krokodýli

Australský Queensland zasáhly rozsáhlé povodně. S přívaly vody bojuje město Cairns, které patří k oblíbeným turistickým cílům. Úřady zastavily dopravu na tamním letišti poté, co se ranvej ocitla pod vodou. A nejenom ranvej, voda zaplavila i odstavená letadla. Hladina stoupla tak vysoko, že některé stroje mají zaplavené i motory.

Město záplavy téměř zcela odstřihly od zbytku území. Podle úřadů by se bez přístupu k pitné vodě mohlo ocitnout až 160 tisíc tamních obyvatel.

[chooze:article;value:532070]

​"Chci, abyste věděli, že jsme vyčlenili všechny dostupné zdroje na to, abychom vám zajistili bezpečí. Naši hrdinové byli celou noc v terénu. Nasadili jsme všechny naše lodě, abychom evakuovali ty, kteří se do bezpečí nemohli dostat sami," prohlásil předseda vlády státu Queensland Steven Miles.

Domy i ulice v Inghamu zatopila voda z tamní řeky. Spolu s ní se ale do okolí dostali i krokodýli. S jejich odlovem pomáhají odborníci.

Jak uvádí australský portál The Sydney Morning Herald, od neděle muselo být evakuováno 300 lidí. Bez elektřiny je okolo 14 000 domácností. Podle meteorologů ve městě Cairns spadlo okolo dvou metrů srážek. Intenzivní deště přitom mají přetrvat i v následujících 24 hodinách.

Podívejte se na záběry ze zaplaveného města Cairns:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.