Autem jezdí menšina lidí, tvrdí aktivistka. Potřebují je, oponuje motorista

"Našim cílem je zajistit větší bezpečnost občanů a zajistit, aby města vypadala tak, jak je dnes na Západě už téměř standardem, abychom se přiblížili městům, ve kterých se lépe žije a není v nich infrastruktura cílená pouze na automobilovou dopravu," popsala cíle organizace Poslední generace Veronika Holcnerová.

"Naše společnost, a nejenom česká, je v poslední době zatížena různými zelenými politikami a je toho stále více," prohlásil předseda strany Motoristé sobě Petr Macinku. Vadí mu zákaz spalovacích motorů, emisní normy či emisní povolenky. "Žijeme v době velmi silného zeleného převychovávání společnosti," dodal.

Podle Holcnerové Macinka popírá změnu klimatu. Ten Poslední generaci označil za fanatickou a extrémistickou skupinu.

[chooze:article;value:524704]

"Lidé nejezdí auty, protože by se chtěli podívat do Prahy na památky, jezdí auty, protože žádnou jinou možnost nemají," uvedl Macinka. "Z dat víme, že naprostá většina občanů v Praze používá MHD, takže lidé, kteří se pohybují denně autem, jsou opravdu v minoritě," oponovala Holcnerová.

Holcnerová se ohradila proti tomu, že Poslední generaci někteří nazývají teroristy. "Je to velmi škodlivé, protože to zkresluje ten pojem a je to velmi urážlivé pro všechny oběti terorismu," sdělila.

Vyjádřila se také k blokování magistrály. "Pochod je naprosto standardní formou protestu. Pokud chcete, aby měl nějaký reálný efekt, je potřeba ho opakovat," vysvětlila. Většinu času podle ní silnice blokují automobily. Pokud by se automobilová doprava zklidnila, bylo by to podle ní lepší pro všechny, včetně řidičů.

[chooze:article;value:525528]

Hlavní spor je ohledně snížení maximální povolené rychlosti v Praze na 30 kilometrů za hodinu. "Požadujeme přidání přechodů tam, kde chybí, přidání prostoru pro cyklisty, ať už ve formě oddělených cyklopruhů, či v jiné formě," popsala návrhy pro úpravu magistrály Holcnerová.

"Autům na páteřních komunikacích stavíte stále nové a nové bariéry do cesty, například malujete přechody pro chodce tam, kde chodec nemá co dělat," namítl Macinka. Dopravní kapacita ve městech by se podle něj naopak měla zvýšit.

Policie by proti protestům měla podle Macinky ostřeji zasahovat, protože mohou blokovat například sanitky. "Máme domluvený signál a pouštíme sanitky, policii i hasiče," reagovala Holcnerová.

Na celý pořad se podívejte tady:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.