Autem na Jadran. Expert varuje před nástrahami, které vás na cestě čekají

Minulý týden televize Nova přinesla přehled silničních pravidel a dalších záležitostí, které cestovatelé musí vzít v potaz při projíždění evropskými zeměmi na cestě na Jadran. Co vás ale čeká v cílové destinaci? Dopravní expert a mluvčí Ústředního automotoklubu Igor Sirota pro TN.cz upřesnil, na co se připravit přímo v Chorvatsku –⁠ konkrétně na trase vedoucí přes Maďarsko (Dör –⁠⁠⁠ Szombathely –⁠⁠⁠ Letenye/Goričan – Záhřeb), po které se na začátku sezóny vydal i on sám. 

"V Maďarsku žádné uzavírky, na hraničním přechodu se neděje vůbec nic, tam se nezdržíte," uklidnil Sirota. Větší uzavírky a zúžení není třeba očekávat ani v Chorvatsku, většina stavebních prací na silnicích končí do začátku sezóny, tj. 15. června. "S výjimkou Záhřebu, kde je zúžení, které do sezóny nemůže být hotovo, jsou to větší práce," prozradil. 

[chooze:article;value:508054]

​Rychlost je tam omezena na 40 km/h a zúženými pruhy snadno projedou malá auta, autobus nebo kamion se však objíždí těžce. "To znamená, že Záhřeb je první ucpávkou, ať pojedete jakoukoliv trasu. Drtivá většina lidí přes něj pojede," pokračuje Sirota. 

Mýtné brány

Kromě stavebních prací v Chorvatsku mohou dopravu zpomalit i mýtné brány. Obzvlášť ve dnech, kdy je na silnicích větší nápor. V hlavní sezóně se tradičně jedná zejména o víkendy.

"Hned na první mýtné bráně (za hranicemi) musíme počítat s kolonami. Příští rok by se to mohlo změnit, protože Chorvaté chtějí zavést mobilní aplikaci. Letos ještě musíme počítat se zdržením na mýtných branách, především Zagreb-Lučko, která je sice ohromná, ale ucpává se úplně běžně a bude i letos," varuje Sirota. 

[chooze:article;value:507293]

Pozor na nádrž

Na cestě přes Maďarsko expert upozorňuje ještě na jednu nástrahu, která by nepřipraveným řidičům mohla výrazně znepříjemnit den. "Řada čerpacích stanic a odpočívadel se opravuje. Konkrétně na trase z Letenye do Záhřebu nemáte šanci natankovat, pokud nesjedete z dálnice. To pak ale musíte zaplatit mýtné, sjet, natankovat a zase se vrátit na dálnici," říká Sirota. 

"Ty stanice, které tam byly, se opravují, takže natankujete až za Záhřebem. Tam je ale potřeba natankovat hned při první příležitosti, protože další benzinka se opět opravuje," doplnil s tím, že se nedá očekávat, že to do hlavní sezóny bude hotové. Dobrou zprávou je, že na trase Česko – Jadran je Chorvatsko, co se pohonných hmot týče, zatím nejlevnější. 

Podívejte se, na co se připravit před dovolenou v Chorvatsku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.