Autistickým dětem pomáhá Patron dětí. Zapojit se můžete i vy

iPad – pro někoho zábava a odreagování, ale pro děti se zdravotním postižením mnohdy jediný způsob komunikace s rodinou, učiteli i spolužáky. Levnější tablety děti mít nemohou, protože jedině na iPadu fungují speciální autistické aplikace.

Školy, které se zaměřují na vzdělání mentálně postižených dětí, je proto potřebují na denní bázi. Ocenila by ji například škola v Hradci Králové. "Je to nástroj pro vzdělávání. Umožňuje jim daleko lépe pochopit probíranou látku," vysvětlila zástupkyně ředitelky Zuzana Šefčíková.

Velké pokroky vidí při používaní iPadu i maminka osmiletého Kryštofa. Ten je totiž jediný ze třídy, na kterého se peníze ve sbírce už vybraly. Ostatní děti stále doufají. "V posledních týdnech jsem u Kryštůfka zaznamenala ohromný posun dopředu, co se týče slovní zásoby i tvoření vět," sdělila Kryštůfkova maminka.

[chooze:article;value:529759]

​Zařízení mu ale umožňuje více věcí. "Kryštůfek nemá úchop tužky, takže díky tomu iPadu může psát a kreslit," dodala. Desítkám rodin ale na moderní technologie už nezbývají peníze. Už tak napjatý rozpočet zatěžují výlohy na školné, rehabilitace nebo jiné speciální zdravotní pomůcky.

"Díky iPadům budou tyto děti moci komunikovat se svým okolím, dokážou to. Takže až povyrostou, nebudou tak závislé na svém okolí," vysvětlila manažerka Patronu dětí Kateřina Malatincová. Aby se to podařilo, je potřeba vybrat zhruba 150 tisíc korun. Do pomoci se můžete zapojit i vy. Jak na to, zjistíte na internetových stránkách www.patrondeti.cz.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.