Autobusové dopravě hrozí kolaps. Vláda jedná asociálně, tvrdí odbory

V práci je od pondělí do pátku, denně klidně 15 hodin a střídavě i o víkendech. Josef Keclík jezdí s autobusem už sedm let. Splnil si tím svůj sen a neměnil by, přestože je podle něj tato práce náročná a odpovědná. "Řidiči nastupují do práce ve 4:00, někteří i dřív, vozí 40 až 50 lidí, ať jsou to děti nebo dospělí, to už je jedno," říká řidič autobusu Josef Keclík. 

Sedět za volantem smí podle zákona maximálně osm hodin denně. Zhruba stejně dlouhou dobu pak řidiči tráví čekáním mezi spoji a uklízením autobusu. Ta se jim však nezapočítává do dovolené, navíc za ni ve spoustě případů nedostávají ani peníze.

"Já teda můžu říct, jak to vypadá tady v jižních Čechách, kde pauza proplácená je. Ale je to menší částka, než když máte ten výkon," dodává Josef Keclík.

[chooze:article;value:530630]

​Jistou odměnou jim byla až donedávna takzvaná zaručená mzda. Její pátou kategorii prací, kam tito řidiči spadají, ale nynější vláda na rozdíl od minimální mzdy od roku 2022 nezvýšila. "Už loni přišli ti řidiči o deseti tisíce korun a v letošním roce to pokračuje. Opakuji, pro nás naprosto nepřijatelné, je to asociální opatření asociální vlády," sdělil Luboš Pomajbík, předseda Odborového svazu dopravy.

"Tady do toho nemusí nezbytně vstupovat stát. To si mohou opravdu zástupci odborů a zaměstnavatelů upravit mezi sebou," reagoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Zda si letos řidiči přilepší, to do jisté míry závisí na krajích, které si firmy najímají pro zajištění dopravní dostupnosti. V soutěžích ale zpravidla vítězí ty firmy, které za své služby chtějí co nejméně peněz.

"My moc jiných možností podle zákona nemáme. Nicméně platy řidičů jsou v tom výpočtu ceny dopravního výkonu zohledněn," řekl Martin Půta (STAN) z Asociace krajů ČR.

Pokud s odboráři nezačne vláda jednat, nezbude prý řidičům než započítávat do své práce i čekání. V důsledku toho by jich pak chybělo místo 5 000 hned 10 tisíc.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.