Autonomní vozidla z Liberce slaví úspěchy i díky financím z Bruselu

Začali malým modelem, pak naopak velkým a letos vyvinuli v Technické univerzitě Liberec (TUL) další vozidlo. "Z 95 % to bylo financováno Evropskou unií. Umožnilo nám to sestavit řešitelský tým, vytvořit výzkumné záměry," říká Michal Petrů, vedoucí katedry částí a mechanismů strojů v TUL Liberec.

"Máme naskenovaný prostor naší laboratoře. V něm jsme mu vyznačili místa, kudy se může pohybovat. Zadali jsme mu cíl. To auto si samo spočítalo trasu a ukázalo, kudy pojede," vysvětluje Tomáš Petr z katedry vozidel a motorů v TUL Liberec.

[chooze:article;value:551004]

​Všechna vozidla fungují buď na principu autonomie, nebo se systémem "následuj mě". Jedno autonomní robotické vozidlo z Liberce se dostalo mezi 30 nejlepších z několika tisíc projektů, které Evropská unie podpořila. Je určené pro převoz až tunového nákladu třeba i v nebezpečných podmínkách.

"Najde využití v zemědělství, ve stavebnictví, v důlním průmyslu i v logistice či obranném průmyslu. Tam, kde potřebujeme převézt břemena a nechceme tam poslat lidskou osádku z důvodu bezpečnosti," vysvětluje Michal Petrů.

[chooze:article;value:551313]

Část vědců rok ladila ideální elektrický pohon zaručující deset let provozu. O dobíjení se teď stará další robot. "V současné době je to vozidlo schopné pracovat až osm hodin a dojet nějakých 160 kilometrů," uvádí Pavel Jandura z laboratoře bateriových systémů a e-mobility rovněž v TUL Liberec.

Vůz má 30 senzorů, které sbírají data o okolí, teplotě či poloze kol. Stroj se rozhoduje v řádu milisekund. Další čidla odesílají data k dodatečnému vyhodnocení. Vědci se shodují, že právě 80milionová finanční injekce Evropské unie jim pomohla urychlit vývoj o několik let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.