Až dva tisíce za pohotovost. Vládní strany váhají, ministerstvo má ale jasno

Až na dva tisíce korun by poplatek za návštěvu pohotovosti zvedla například nemocnice v Kladně. V Praze, Brně nebo ve Zlíně by chtěli 500 korun. Všechny nemocnice, které redakce TN.cz oslovila, se totiž shodují, že řada lidí přicházejících na pohotovost nemá akutní problém. Například v pražském Motole je takových lidí až 30 %.

Problém vnímá i veřejnost. Více než polovina (52 %) čtenářů TN.cz by byla pro zvýšení poplatků, vyplynulo z ankety v článcích. Celkem 37 % hlasujících z téměř 20 tisíc by bylo dokonce pro razantní zvýšení poplatku, který od roku 2015 činí 90 korun a podle odborníků již nemá regulační funkci.

Vládní strany změnu připouští

Oslovené politické strany se k případnému zvyšování poplatků staví opatrně. Například vládní ODS ale o možném zvýšení diskutuje s odborníky. "Je třeba hledat řešení, která zlepší dostupnost pohotovostní péče pro ty, kdo ji skutečně potřebují, a omezí její zneužívání. Jestli to bude ve formě poplatku nebo v jiné formě, ukáží další diskuze," uvedl mluvčí strany Jakub Skyva pro TN.cz. 

Dle ODS je ve hře varianta, že by byl poplatek vrácen, pokud se ukáže, že daný člověk skutečně potřeboval pomoc. Nyní se vrací v případě, kdy je pacient hospitalizován. "Je třeba zdravotníkům naslouchat a najít vyvážený konsensus mezi dostupnou zdravotnickou péčí a současnou kapacitou lékařské péče. Případné zvýšení příspěvku je jednou z možných cest," dodal Skyva.

Debatám je nakloněna i další vládní strana TOP 09. Právě pod ni spadá ministerstvo zdravotnictví. "TOP 09 se debatám o zvýšení stávajícího pohotovostního poplatku nebrání. Vnímáme samozřejmě, že mnohdy dochází k případům, které jsou vnímané jako zneužití urgentního příjmu či záchranné služby. Bohužel je ale komplikované určit, jestli jde o skutečné zneužívání, nebo spíš špatné vyhodnocení zdravotního stavu vycházející z pochopitelné neznalosti pacienta," sdělila mluvčí strany Markéta Volfová pro TN.cz.

[chooze:article;value:541853]

​A diskuzi se nebrání ani Piráti. Klíčové je ovšem podle nich zlepšit péči praktiků. "Za Piráty je určitě na místě debata o dostupnosti zdravotní péče. Je důležité, aby měl každý svého praktického lékaře a na pohotovost člověk chodil opravdu jen v akutních případech," uvedl pirátský náměstek ministerstva zdravotnictví Josef Pavlovic pro TN.cz.

"Co se týče poplatku, s jeho zásadním zvýšením nesouhlasím, ale jsme ochotni vést debatu nad jeho smysluplnou výši, aby plnil svoji regulační funkci," dodal náměstek.

Opozice mluví jasně

Strany, které v současnosti nejsou ve vládě, ovšem žádnou diskuzi nepřipouští. "Nebudeme trestat ostatní zodpovědné pacienty, kteří ten urgentní příjem potřebují," uvedl stínový ministr zdravotnictví za hnutí ANO Kamal Farhan.

Poplatky ve zdravotnictví byly ve své době velkým tématem pro ČSSD, která nakonec většinu z nich zrušila. Strana nyní nese název Sociální demokracie (SOCDEM). Názor na poplatky ale na rozdíl od názvu nezměnila. "Jsme proti navyšování poplatků ve zdravotnictví. Poplatek za pohotovostní službu nemá regulační efekt, znamená jen šikanu a překážku pro některé pacienty, zejména pro sociálně slabší občany nebo důchodce. Může v extrémním případě ohrozit jejich zdraví," myslí si předseda strany Michal Šmarda. 

[chooze:article;value:529364]

SOCDEM odmítá, že by lidé pohotovost zneužívali. "Zneužívání lékařské pohotovostní služby není nijak podložené. Lidé nesedí po večerech v čekárnách pohotovostí zpravidla jen pro zábavu," uvedl Šmarda. I starost o banality je podle něj důležitá. "Pokud by pacienti například i s běžnými zraněními, jakým může být třeba zadřená tříska, kvůli vysokému poplatku ošetření oddalovali, pak náklady na pozdější léčbu mohou být podstatně vyšší než ty, které zdravotnický systém vynakládá na síť pohotovostí," dodal.

Zvýšit poplatek odmítá i KSČM. "V době, kdy vinou asociální vlády Petra Fialy (ODS) výrazně vzrostl počet lidí nacházejících se na hranici příjmové chudoby, je pro mnohé z nich i současná výše regulačního poplatku důvodem, proč pohotovost nenavštíví, a riskují tak zhoršení akutního stavu vyžadujícího lékařskou péči. Což může pro zdravotní systém ve výsledku znamenat mnohem větší výdaje na zdravotní péči," zdůvodnil důvody postoje strany její mluvčí Roman Roun.

Ministerstvo má svůj plán

Ministerstvo zdravotnictví zvýšení či zavedení nových poplatků odmítá. "Přístup ministerstva zdravotnictví směřuje spíše ke zlepšení organizace systému," uvedl mluvčí úřadu Ondřej Jakob. Ministerstvo pod vedením Vlastimila Válka (TOP 09) chce například provázat systém pohotovostí a urgentních příjmů, aby na každém urgentním příjmu fungovala i lékařská pohotovostní služba, která bude ošetřovat lehčí pacienty.

"Současně s tím je cílem ministerstva zdravotnictví, aby pokud možno co největší množství péče bylo řešeno v ordinacích praktických lékařů, kde postupně dochází k prodlužování ordinační doby, vzniku sdružených praxí a využívání distanční péče, což jsou nástroje, které redukují zbytné návštěvy pohotovostí a urgentních příjmů," dodal. 

Lékaři popsali s čím lidé na pohotovost chodí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.