Až na desítky miliard korun vyjdou pojišťovny platby za civilizační choroby

Civilizační choroby neboli nemoci z blahobytu. Setkáváme se s nimi téměř denně, ještě před sto lety se o nich přitom lidem ani nezdálo.

Vysoký krevní tlak

Například hypertenze, neboli vysoký krevní tlak, je jednou z civilizačních chorob, které můžeme až z 90 procent předcházet zdravým životním stylem.

​V loňském roce se přitom s vysokým krevním tlakem léčil více než 1,2 milionu klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny a jejich léčba stála 3,6 miliardy korun. V nákladech přitom není zahrnuta léčba dalších souvisejících onemocnění, jako jsou ateroskleróza nebo cévní mozkové příhody.

Například cévní mozkové příhody stojí pojišťovnu další dvě miliardy korun, péče o pacienty s infarktem pak přes další miliardu.

[chooze:article;value:537239]

Diabetes

"VZP mezi svými klienty eviduje přes 575 tisíc diabetiků. V roce 2022 za péči o ně zaplatila rekordních 9,3 miliard korun, přičemž více než polovina vynaložených prostředků připadla na úhradu léků," uvedla mluvčí VZP Viktorie Plívová.

A například Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra uhradila v roce 2022 za léčbu diabetu více než 1,7 miliardy korun. Jde o jednu z nejrozšířenějších a nejnákladnějších civilizačních chorob.

[chooze:article;value:537108]

Psychologická pomoc

Přibývá také duševně nemocných lidí. Dokonce i mezi dětmi. Podle posledních údajů má duševní problémy každý třetí Čech. Problémy jsou nejčastěji způsobeny hektickou dobou, pracovním přetížením nebo rodinnými spory.

"Ještě v roce 2019 vynaložila Česká průmyslová zdravotní pojišťovna na léčbu psychických poruch dětí 43 milionů korun, v roce 2022 to už bylo téměř 56 milionů korun," sdělila mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Nejčastěji se jedná o úzkostné stavy a deprese. Podle odborníků by prevence mohla snížit například případy syndromu vyhoření.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.