Až sedm korun za vajíčko. Ptačí chřipka může přinést další zdražování

Není to tak dávno, co jsme za jedno vejce platili dvěma korunami. Teď nás vyjde výrazně dráž. Vejce jsou přitom součástí běžné kuchyně. Jíme je k snídani, jsou součástí obědového menu i večeře.

Roční spotřeba vajec v Česku se za posledních deset let zvýšila o zhruba 200 milionů kusů. Například v roce 2021 Češi spotřebovali přes 2,8 miliardy vajec.

V uplynulých měsících rostla cena strmě vzhůru. Za necelé dva roky vejce zdražila v průměru o 80 procent. Zatímco v lednu 2021 jste za balení 10 vajec zaplatili 27 korun, loni v listopadu už stálo 49. Štáb TV Nova vyrazil na nákup. Za deset vajec velikosti M zaplatil 59,90.

[chooze:article;value:481926]

​Kromě drahých vstupů se teď do cen vajec může promítnout i aktuální situace okolo ptačí chřipky. "Já očekávám, že bezprostředně navýšení cen nebude nijak dramatické, ale pokud by v České republice těch ohnisek nákazy bylo více, tak samozřejmě pak můžeme očekávat navýšení ceny v následujícím měsíci v řádu 5 až 10 procent," predikuje ekonom Martin Pělucha.

Česká republika je podle oficiálních statistik soběstačná v produkci vajec z 89 procent. Zbytek dovážíme například z Polska, Slovenska nebo Lotyšska. "S ptačí chřipkou se momentálně potýkají chovatelé v mnoha evropských zemích. To znamená, že skutečně další cenový vývoj vajec je velmi obtížné předvídat. Bude záležet na nákazové situaci v celé Evropě," vysvětluje mluvčí Agrární komory ČR Barbora Pánková.

[chooze:article;value:475506]

​Cenu by ale mohli začít vyhánět nahoru i samotní prodejci. Lidé by proto neměli podléhat panice a vejci by se neměli předzásobovat. Bát se navíc nemusejí ani o své zdraví. "Potenciální přenos skrze konzumaci masa nebo vajec nebyl zaznamenán nikde na světě," uklidňuje mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Pokud by se ptačí chřipka dále šířila a zasáhla by i další chovy, mohlo by ve výsledku začít zdražovat i drůbeží maso.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.