Babiš dál povede hnutí ANO. Vondrák končí jako místopředseda

"Hlavními tvářemi budou předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová, stínovou vládu bude řídit Karel Havlíček. Já zůstanu na pozici předsedy hnutí a ve Sněmovně jako poslanec. Budu dál hájit zájmy lidí a věnovat se hnutí ANO," uvedl Babiš.

Podle Babiše je důležité dobudovat strukturu hnutí ANO, hledat nové tváře a připravit se na příští volby. Plánuje však omezit své mediální a společenské aktivity. "Abych mediální a politické scéně sebral hlavní terč obsesivní nenávisti," sdělil.

[chooze:article;value:488142]

Výsledek voleb

Hnutí navíc projednávalo také prezidentskou kampaň a volby. Babiš v lednu prohrál s Petrem Pavel o téměř milion hlasů. I tak výsledek hodnotí kladně. "Výsledek 2,4 milionů hlasů pro ANO je skvělý. Je to jednoznačná motivace pro další práci," řekl Babiš.

Vondrák končí jako místopředseda

Funkci ve vedení hnutí ANO se rozhodl složit hejtman Ivo Vondrák. Oznámil to během příchodu na středeční jednání předsednictva ANO. Moravskoslezský hejtman před volbami Andreje Babiše nepodpořil. Například mu vadilo, že předseda hnutí oznámil kandidaturu na post hlavy státu 30. října ve vysílání TV Nova, i když vedení ANO mělo vybírat svého adepta na úřad prezidenta až následující den. Vondrák k tomu uvedl, že hnutí řídí jen Babiš s exministry Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem.

"Doba chce někoho, kdo bude příkopy zahlazovat, a ty jsou velmi hluboké. Neříkám, že někdo další z kandidátů toho bude schopen, ale myslím, že to není funkce pro Andreje Babiše," uvedl Vondrák v lednu pro Seznam Zpravy. Kvůli tomuto stanovisku se hejtman stal uvnitř hnutí ANO terčem kritiky. Například místopředsedkyně Alena Schillerová to označila za podraz.

​Vondrák pravděpodobně dál zůstane hejtmanem, řadovým členem ANO i poslancem, kterým je už druhé volební období. A ve funkci rovněž zůstane ostravský primátor Tomáš Macura (ANO), jenž rovněž Babiše v prezidentské volbě nepodpořil. 

[chooze:article;value:487822]

Nechyběla ani kritika

Babiš se také ostře pustil do šéfa SPD Tomia Okamury a ČSSD. "SPD A ČSSD zradily svoje voliče. Proto bude hlavním úkolem ANO přesvědčit příznivce těchto dvou stran, že jedinou silou proti současné vládě je hnutí ANO. Oslovujeme všechny občany a budeme v tom pokračovat," nechal se slyšet.

V kritice vlády Petra Fialy (ODS) pokračovala i předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. "Vláda se pustila do barbarského ničení všeho, co ANO v minulých letech prosadilo. Drtí nás pátá největší inflace v Evropské unii, reálné příjmy se propadají," tvrdí Schillerová.

Na tiskovou konferenci hnutí ANO se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.