Moderní bydlení

Babiš dává sbohem europarlamentní frakci. Von der Leyenové založil na potíže

Sen o dalších pěti letech na nejmocnější židli Evropské unie se současné předsedkyni evropské komise Ursule von der Leyenové komplikuje. A to s velkým přičiněním Andreje Babiše (ANO), který v evropském parlamentu mění dres.

"Protože jsme dospěli k tomu názoru, že je v podstatě nemožné náš program prosazovat v této frakci, tak jsme se rozhodli z frakce Renew Europe vystoupit," objasnil Babiš.

Středově liberální frakce v Evropském parlamentu tak nejen ztrácí povážlivé množství europoslanců, stává se ale také až čtvrtou nejsilnější ze současných sedmi politických skupin. Jenže právě na podporu Renew společně s lidovci a socialisty doposud von der Leyenová spoléhala.

"Aby se stala předsedkyní Evropské komise, potřebuje podporu nejenom středového proudu, ale potřebuje podporu buď extrémně napravo, nebo extrémně nalevo. Bude muset do jisté míry upravit svůj politický kurz, jinak tu podporu nedostane," přiblížil bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:559394]

​A sehnat hlasy u nově třetí nejsilnější frakce ECR, kam patří i česká ODS, nejspíš nebude žádný med. "Lze o Ursule von der Leyenové uvažovat, ale rozhodně nelze dávat v tuhle chvíli bianco šek. My hlavně potřebujeme od šéfky nebo šéfa nové Evropské komise vědět, s jakým programem přijde," shrnul nově zvolený poslanec Evropského parlamentu Ondřej Krutílek (ODS).

Oficiální jméno kandidáta na předsedu Evropské komise by mělo vzejít ze summitu prezidentů a premiérů členských států. Ten je naplánovaný na čtvrtek a pátek.

Očekává se ale, že lídři nominují do čela Evropské komise právě von der Leyenovou a ta si poté bude muset pro verdikt ještě do Evropského parlamentu. Aby uspěla, bude pro ni muset zvednout ruku 361 europoslanců.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.