Babiš je nevinný, rozhodl soud. Policie by se měla zabývat třemi svědky, myslí si soudce

V pondělí v devět hodin soud osvobodil Andreje Babiše a Janu Nagyovou. Státní zástupce Jaroslav Šaroch navrhoval pro oba obžalované tříleté podmínky s pětiletou zkušební dobou. 

Jana Nagyová minulý týden prohlásila, že se na čtení rozsudku nedostaví. Nepřišel ani Babiš. Do soudní síně přišli obhájci obou. Obhájce Jany Nagyové řekl, že se neodvolá, nepočítá s tím ani obhájce Andreje Babiše. "Ponechám si lhůtu," řekl žalobce Šaroch.

[chooze:article;value:483406]

Policie podle soudce Jana Šotta předpokládala, že společnost Farma Čapí hnízdo byla vytvořena pouze, aby získala dotace. To se nedokázalo. "Původní podezření policie nebylo potvrzeno," uvedl na tiskové konferenci.

"Pozici malého podniku neztrácí podnik tím, že je spojený s velkým holdingem," upozornil Šott. "Nepodařilo se dokázat, že by Farma Čapí hnízdo na dotaci nárok neměla," dodal. Důležitou roli v dokazování podle soudce hrála výpověď technického zástupce investora na stavbě Čapího hnízda Jana Bareše. 

Šott také upozornil na výpovědi tří svědků. Má totiž podezření na křivou výpověď. "U dvou svědků je na místě, aby se policie zabývala jejich možnou trestní odpovědností, protože je podezření, že vědomě vypovídali nepravdivě," poznamenal. "U jednoho se policie touto otázkou zabývala již v přípravném řízení a dospěla k názoru, že nelze posoudit, která z diametrálně odlišných výpovědí je pravdivá," doplnil.

[chooze:article;value:482742]

Jde o člena představenstva společnosti IMOBA Františka Šlingra a finanční ředitelku Agrofertu Petru Procházkovou. Za naprosto nevěrohodnou označil výpověď bývalého manažera Farmy Čapí hnízdo Tomáše Raka. Ten změnil během vyšetřování svou výpověď. Měl navíc kontaktovat Babišova obhájce s požadavkem o finanční částku.

Babišovo vyjádření

"Mám obrovskou radost kvůli rodině i blízkým spolupracovníkům, i kvůli lidem, kteří mi fandili. Je to dobrá zpráva pro celou Českou republiku, žijeme v právním státě a máme nezávislou justici a že máme soud, který nezávisle rozhodl o tom, že jsme já a paní Nagyová byli zproštěni viny. Jsem rád, že soud uznal argumenty mojí obhajoby," prohlásil Babiš na v pondělí svolaném tiskovém brífinku.

"Pro moji rodinu a pro mě to bylo samozřejmě obrovské trauma. My jsme vlastně šest let museli bojovat s nepravdou a s různými informacemi, které nebyly pravdivé. Jsem rád, že soud uznal argumenty mojí obhajoby," pokračoval Babiš.

Své manželce Monice a rodině poděkoval, že to musely vydržet. O Nagyové prohlásil, že je to statečná žena, která trpí tím, že se on vydal do politiky. Poděkoval i lidem, kteří mu od rána píší SMSky.

[chooze:article;value:483369]

Babiš se omluvil za svá dřívější slova, že je soudní proces zpolitizovaný. "Trvám na tom, že to bylo politické trestní stíhání. Opozice toho zneužívala a vůbec dneska nechci mluvit o tom, jak zneužili mého syna," dodal.

Na brífinku padla i otázka, proč Babiš nešel k soudu. "Ten důvod je, že jsem tam zkrátka nechtěl být, protože po šesti letech, když bojujete za pravdu, tak máte nějaké emoce a já jsem si je vyřídil ve své ložnici." Babiš také řekl, že mu ráno volal prezident Miloš Zeman a poblahopřál mu k rozhodnutí soudu, čehož si váží.

[chooze:gallery;value:29833]

​​"Jsem velmi šťastná, protože to je pro mě i mou budoucnost velmi zásadní moment. Jsem ráda, že máme nezávislou justici a že soudce i senát rozhodli tak, jak rozhodli," sdělila po rozsudku Nagyová. "Navzdory mediální masáži, která tady pět a půl roku probíhala, se ukázalo, že to je tak, jak jsme od začátku tvrdili, a žádný trestný čin se tu nestal. Neuměla jsem si představit, že by to dopadlo jinak," dodala.

Krátce před rozsudkem v místnosti začal vykřikovat neznámý muž, že má námitku. Soudce Jan Šott jej nechal vykázat. Stráž musela použít násilí, aby jej z místnosti dostala.

[chooze:article;value:482940]

​Podle obžaloby měl Babiš mezi lety 2007 a 2008 zajistit prodej akcií společnosti Farma Čapí hnízdo svým dětem a manželce a bylo tak možné požádat o 50milionovou dotaci pro malé a střední podniky. Na tom se měla podílet i Nagyová. Dvojice veškerá obvinění odmítala.

[chooze:minuta;value:75166019-22c1-4fc8-aa2e-5f52fa25d015]

Podívejte se na reportáž o pátečním jednání soudu v kauze Čapí hnízdo, kdy se četly závěrečné řeči:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.