Babiš nebo Havlíček. Politolog vysvětluje, kdo nahradí Fialu v čele vlády

Podpora vlády klesá a ještě hůře je na tom důvěra v premiéra Petra Fialu (ODS). "Protivládní protesty ale nenabraly intenzitu, na jakou jsme byli zvyklí z dob vládnutí Andreje Babiše, kdy Milion chvilek téměř zaplnil pražskou Letenskou pláň," připomíná v rozhovoru pro TN.cz politolog Jan Herzmann.

Ve středu zveřejnil svůj zatím poslední volební model Median. Vede hnutí ANO (34 %). Následují ODS (13 %), Piráti (11,5 %) a SPD (9,5 %). Překvapilo vás na tom něco?

Navzdory termínu zveřejnění je ten průzkum měsíc starý, protože sběr dat končil druhého října. A když výsledky porovnáme s jinými průzkumy z té doby, ať už se STEMem nebo s Kantarem, žádné zásadní rozdíly tam nejsou. Je vidět, že podpora vlády velmi pozvolna klesá. Zajímavý je ještě také výzkum STEM/MARKu. Oni se zajímali speciálně o příznivce této vlády. A konstatují, že z některých voličů současné vládní koalice se stali příznivci hnutí ANO. Pozice vlády tedy nepochybně oslabuje a důvěra vůči panu premiérovi Petru Fialovi je velmi nízká. Tedy podle CVVM na devatenácti procentech. To je ještě slabší než celková podpora jeho kabinetu.​ 

[chooze:article;value:526264]

Předpokládáte, že současná vláda vydrží ještě necelé dva roky do příštích sněmovních voleb?

Ano. Neočekávám, že by nějaké hlasy zevnitř současné vládní koalice donutily Fialův kabinet rezignovat.

Jednou z variant, jak odstranit Fialu, by bylo hlasování o nedůvěře vládě, v němž by opozici podpořili i někteří poslanci vládních stran…

Na něco takového to teď nevypadá.

Naše vláda je hromosvodem zloby občanů i kvůli věcem, na které nemá vliv.

S něčím takovým ale musejí politici počítat automaticky. Současnému kabinetu jsou přičítány problémy v sociální oblasti i nedostatečná konsolidace státního rozpočtu. Vládě je samozřejmě k její tíži i nedostatečná podpora růstu důchodů. Méně už se mluví o slabých snahách oživit ekonomiku. Naše HDP je ale stále ještě pod úrovní roku 2019 a meziročně opět pokleslo, což naprosto mimo vinu vlády není.

Co je podle vás největším problémem Petra Fialy a jeho vládního týmu?

Nepochybně je to nedostatečná komunikace.

Máte tím namysli i současnou vlnu kritiky související s předpokládaným zdražováním elektřiny?

Ano. Andreje Babiše zase lidé činili odpovědným za covid.

[chooze:article;value:519533]

Protivládní protesty ale nyní nenabraly intenzitu, na jakou jsme byli zvyklí z dob Babišova vládnutí, kdy Milion chvilek téměř zaplnil pražskou Letenskou pláň…

Ano, ty demonstrace byly opravdu silnější než cokoli, co zatím mířilo proti té současné vládě. Je vidět, že demonstrace nějakou zásadní roli na fungování Malé Strany, tedy Poslanecké sněmovny a vlády, nemají.

Ale do konce volebního období se ještě může přihodit mnoho věcí.

Předpovídání je však obtížné. Netroufám si říci, co všechno ještě může nastat. Kdybyste se mě třeba loni 23. února zeptal, co čekám, tak by to určitě nebyla válka na Ukrajině nebo následná energetická krize. A my můžeme spekulovat jedině o tom, co se stane, když se nepřihodí nic mimořádného.

[chooze:poll;value:06c4ddf92f28734b31749bd09248ce7da396dfae]

​​Jak by v takovém případě vaše spekulace vypadala?

Když se naše ekonomika trochu srovná a sociální dopady zvýšených cen energie nebudou moc velké, tak je velmi pravděpodobné, že boj mezi stranami vládní koalice a hnutím ANO bude velmi těsný. Podle mého soudu bude nejvíc záležet na tom, jestli se do Poslanecké sněmovny dostane ještě nějaký další potenciální koaliční partner, ať už to může být Přísaha či PRO. Další variantou je, že by se někdo z té současné vládní koalice obětoval a vytvořil s hnutím ANO vládu. Nebo toleroval jeho menšinový kabinet, jen kvůli tomu, aby své ministry nemohlo mít SPD.

Zatím se zdá, že nejpravděpodobnějším příštím premiérem je Andrej Babiš.

Ano. Nejvíc pravděpodobné je, že po volbách bude předsedou vlády někdo z hnutí ANO. Jestli to bude Andrej Babiš, bude záležet hlavně na jeho zájmu o ten post. Také nevíme, kdo bude pro ANO koaličním partnerem. Pokud by se jednalo o jakýsi kompromis s částí současné vládní koalice, bude možná nutný ústupek ANO, aby na předsedu vlády navrhlo někoho jiného než Babiše. A může to být třeba místopředseda hnutí Karel Havlíček.

Poslanci zpřísnili pravidla pro vlastnění médií politiky. Je to vážný pokus dostat Babiše ven, říká Herzmann (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.