Babiš nebyl agentem StB, oznámili Slováci. Omluvu neočekávám, říká Babiš

Bývalý premiér Andrej Babiš vyhrál spor o evidenci u StB a uzavřel smír se slovenským ministerstvem vnitra. V pondělí odpoledne o tom informovala slovenská média. Slovensko uznalo, že Babiš byl ve svazcích StB jako tajný agent pod krycím jménem Bureš evidován neoprávněně. S StB prý vědomě nikdy nespolupracoval.

Babiš údajnou spolupráci s StB vždy popíral. "Nikdy jsem nepochyboval, že ten spor vyhraju, proto jsem řekl, že se budu soudit klidně do konce života. Nikdy jsem s StB nespolupracoval, neexistuje ani nemůže existovat jediný důkaz, který by dokazoval něco jiného, a proto jsem i čtyřikrát vyhrál soud," řekl. 

Přiznal také, že se mu ulevilo. "Jsem rád, že je to definitivní, 12 let mě to zásadně poškozovalo, zneužívali to mí političtí soupeři a uráželi mě. Omluvu neočekávám, na to nebudou mít odvahu," dodal. 

[chooze:article;value:579238]

"Andrej Babiš se zavázal, že vůči státu neuplatní žádné nároky na náhradu škody ani na nemajetkovou ujmu v souvislosti s touto evidencí, vezme zpět také stížnosti podané k Evropskému soudu pro lidská práva a nebude si uplatňovat nároky na spravedlivé finanční odškodné," sdělil mluvčí ministerstva Matej Neumann.

Slovenské ministerstvo vnitra podle webu Nový Čas uvedlo, že si nechalo vypracovat dvě nezávislé externí analýzy. Ty následně potvrdily, že "existuje vysoké riziko prohry v předmětném soudním líčení". 

"Pokud bychom v tomto soudním sporu neuspěli, Andrej Babiš by mohl dodatečně uplatňovat vysoké finanční nároky na náhradu škody. Toto riziko bylo bylo v kontextu efektivního hospodaření s veřejnými financemi neakceptovatelné. Soudní smír byl schválený příslušným soudem, a je tedy v souladu s právním pořádkem Slovenské republiky," dodalo ministerstvo.

Andrej Babiš byl minulý týden hostem pořadu Kuloáry Napřímo. Podívejte se na rozhovor (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.