Babiš řekl, že by nepomohl napadenému Polsku a Pobaltí. Vyvolal bouřlivé reakce

Babišova odpověď na hypotetickou otázku v předvolební debatě České televize, zda by v případě napadení Polska či pobaltských republik vyslal české vojáky na pomoc, vyvolala mezinárodní skandál.

"Ne, určitě ne. Já chci mír, já nechci válku. A v žádném případě bych neposílal naše děti a děti našich žen do války," prohlásil Babiš s tím, že nejdůležitější je zabránit válce a možný útok na spojence z NATO vůbec nepřipustit.

Podle článku 5 Severoatlantické smlouvy je ozbrojené napadení jedné členské země útokem na celou alianci. Státy se v případě jeho aktivace dohodnou, jaké odvetné akce provedou.

[chooze:article;value:485844]

Babiš se krátce po vysílání na twitteru opravil. "V duelu České televize jsem vůbec nechtěl odpovídat na hypotetickou otázku o napadení Polska nebo Pobaltí. Jsem přesvědčený, že se to nestane, a nechci to vůbec připouštět. Je zodpovědností světových politiků, aby válce zabránili," uvedl. "Pokud by ale došlo reálně k napadení, pochopitelně bych dodržel článek 5. O tom není debata," doplnil expremiér a uchazeč o křeslo na Pražském hradě.

Přesto čelí ostré kritice, a to jak od českých politiků, tak v polských a pobaltských médiích.

"Jsou jasná pravidla a platné principy, jestli kandiduje na prezidenta chudák, co neví, jak funguje NATO, co by hodil spojence přes palubu, takový člověk nemá ve vedení státu co dělat! Ohrožuje spojence i naši zemi! Jste ostudou naší země," vzkázal vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:485976]

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) ohrozil Babiš bezpečnost Česka. "Andrej Babiš svým výrokem v debatě jednoznačně poškodil Česko v zahraničí. Díky členství v NATO a našemu spojenectví s dalšími zeměmi jsme součástí nejsilnější vojenské organizace na světě. Zpochybňování těchto spojeneckých závazků ohrožuje naši bezpečnost," uvedl.

"Spojila jsem se s maršálkou Sejmu, abych ji ujistila o našem pevném spojenectví. Stejně tak jsem uklidnila i baltské přátele. Zárukou naší bezpečnosti je NATO. Andrej Babiš svými výroky ČR v zahraničí velmi poškozuje a vydatně pomáhá ruské agresivní politice," napsala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Fungování NATO v duelu Babišovi vysvětloval i protikandidát Petr Pavel, který v minulosti řídil alianční Vojenský výbor. "Když už jsme členem nějaké takové organizace, tak nejenom, že z toho těžíme v rámci kolektivní bezpečnosti, ale také do toho něco dáváme. A to je ten náš závazek účastnit se společně, když bude napaden někdo jiný," řekl.

[chooze:article;value:485830]

Největší znepokojení vyvolaly Babišovy výroky v Polsku. "Pan Babiš nezná smlouvy podepsané Českou republikou, včetně článku 5, který zavazuje členské státy k vzájemné podpoře. Vzpomínám si i na jeho protipolské akce v kontextu polských výrobků v Česku," kroutil hlavou v Polském rádiu europoslanec Ryszard Czarnecki.

Jako skandální vystoupení prezidentského kandidáta hodnotí třeba i litevský portál LRT nebo ukrajinský list Ukrinform.

Česko i Polsko jsou členy NATO od roku 1999. Lotyšsko, Estonsko a Litva do vojenského paktu vstoupily v roce 2004.

Mé ženě přišla obálka s ostrým nábojem, oznámil Babiš:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.