Babiš se chystá svrhnout Fialovu vládu. Rakušan ho viní z extremismu

Nepřijmete uprchlíky, zaplatíte. Taková je dohoda unijních států, které se po letech jednání shodly na migrační reformě. Místo závazných kvót pro přerozdělování migrantů počítá návrh s finanční a jinou pomocí státům, které mají s uprchlíky problémy.

"Státům, které jsou pod velkým náporem migrace, by se mělo ulevit na základě právě tady té solidarity, otázka ale je, jak tohle bude fungovat v praxi, protože když si vzpomenete na kvóty, které tady vznikly v roce 2016, tak ty vlastně nikdy nebyly zcela vyčerpány a ten mechanismus byl poměrně významným způsobem kritizován," popsal Martin Hrabálek, odborník na migraci z Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity.

[chooze:article;value:508528]

To, že Česko návrh podpořilo, považuje předseda hnutí ANO Andrej Babiš za zradu a selhání vlády a požádal o svolání mimořádné sněmovní schůze. Předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ji svolala na středu odpoledne.

"Jednotlivé strany vládní koalice jasně řekly, že nepřipadají v úvahu migrační kvóty, a současně řekly i to, že se bude migrace řešit na bázi jednotlivých států. Toto opět porušily," řekl místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO).

Babiš se podle svých slov chystá svrhnout Fialovu vládu. "Je to tak závažná věc, že budu navrhovat našemu klubu vyslovení nedůvěry vládě. Tato vláda je probruselská, tahle vláda nehájí české zájmy a pan Rakušan ať se vrátí do Kolína, ať to tam řídí, protože tomu problému zkrátka nerozumí," rozčílil se.

[chooze:article;value:508520]

"Co bude znamenat vyslovení nedůvěry vládě? Bude to znamenat den, noc v Poslanecké sněmovně, bude to znamenat spoustu nenávisti. Co ukazuje poslední dobou hnutí ANO, je spousta populismu a extremismu," reagoval ministr vnitra Rakušan.

"Mě to nepřekvapuje, Andrej Babiš využívá každého tématu populisticky. Tato opozice je mimořádně destruktivní, nenabízí jediné řešení a umí jenom bourat to, co jiní udělají," vzkázala Pekarová Adamová.

"Andrej Babiš opět straší ilegální migrací a povinnými kvótami. S těmi reforma přitom vůbec nepočítá. Bude na každém státu, jestli migranty přijme, nebo se bude podílet finančně. Vzhledem k počtu uprchlíků z Ukrajiny, které jsme přijali, bude navíc Česko z povinnosti vyjmuto až do konce války," uvedla europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.