Babiš se setkal s Macronem. Nejde o pomoc v kampani, zdůraznili Francouzi

"Jsem rád, že si na mě nejvýznamnější evropský politik našel čas a máme spolu tak přátelské vztahy," uvedl v úterý na sociálních sítích prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO). Tři dny před prezidentskou volbou vyrazil do Paříže, kde se neformálně setkal s francouzským prezidentem a evropským neformálním lídrem Emmanuelem Macronem.

"Strávili jsme spolu s panem prezidentem asi čtyřicet minut. Zajímal jsem se o jeho názor na ukončení války na Ukrajině a samozřejmě o řešení energetické krize v Evropě," uvádí Babiš.

[chooze:article;value:482629]

​I když politici obvykle poslední dny kampaně tráví kontaktní kampaní se svými potenciálními voliči, podle politologů Babišova cesta zapadá mezi jeho předchozí prohlášení, kdy bývalý premiér kritizoval svého nástupce Petra Fialu (ODS), že více nejedná s dalšími evropskými politiky kvůli problémům souvisejícím například s energetickou krizí a drahotou. České předsednictví v EU přitom mělo i od významných unijních politiků pozitivní ohlasy.

Podle politologa Josefa Mlejnka byl Macron snadnou volbou, protože mezi esy světové politiky bylo nejjednodušší zorganizovat setkání právě s ním. Jeho politická strana je v Evropském parlamentu ve stejné frakci jako Babišovo ANO. Přesto k tomu Elysejský palác uvedl, že jde čistě o soukromou záležitost francouzského prezidenta.

[chooze:article;value:483418]

​​Ještě před tím, než se z Andreje Babiše stal premiér, zastával ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) post ministra financí. Politolog Lukáš Jelínek se domnívá, že jedním ze smyslů cesty do Francie bylo ukázat, že je prezidentský kandidát kovaný také v zahraniční politice.

"Jeho voliči se ale budou rozhodovat hlavně s ohledem na otázky domácí politiky. A kvůli jeho postojům k sociálním tématům," upozorňuje Jelínek.

Politický marketér Karel Komínek se k Babišově cestě staví spíše skepticky. "Kdybych byl v jeho kůži, tak bych se teď asi věnoval něčemu jinému. Babišovi poradci si nejspíš mysleli, že pokud ho postaví vedle nějakého významného světového politika, tak se dostane na jeho úroveň," vysvětluje Komínek.

Babiš se setkal také s Bernardem Arnaultem, nejbohatším mužem světa. Majitelem luxusních značek Louis Vuitton, Dior, Givenchy, Fendi, Moët & Chandon. Odpoledne se má sejít také se spisovatelem Milanem Kunderou a jeho manželkou.

Setkání Emmanuela Macrona:

[chooze:gallery;value:29866]

Macron ztratil v parlamentu absolutní většinu. Francii hrozí politická paralýza:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.