Babiše v druhém kole zradili jeho vlastní voliči z 1. kola. Pavel vysál soupeře

Petr Pavel porazil Andreje Babiše o téměř milion hlasů. Během 14 dní se totiž Pavlovi podařilo na svou stranu získat 1,4 milionu lidí, kteří ho v prvním kole nepodpořili. Data společnosti PAQ Research ukazují, že pro vítěze prezidentských voleb hlasovalo přes 90 % voličů Danuše Nerudové a Pavla Fischera. Jde o klíčový aspekt, který mu nakonec získal křeslo prezidenta. V minulosti se přitom ukázalo, že tento úkol není vůbec jednoduchý. Selhal v něm například Jiří Drahoš, kterého sice jeho soupeři v druhém kole podpořili, ale jejich voliči je neposlechli a Drahoš tak prohrál. 

Pavel získal také podporu zhruba 100 tisíc nevoličů a dalších přes 100 tisíc hlasů dostal od lidí, kteří volili v prvním kole Jaroslava Baštu, Marka Hilšera, Karla Diviše nebo Tomáše Zimu. Hlavním klíčem úspěchu ale byl fakt, že Pavlovi zůstali věrní jeho voliči z prvního kola. Doma v pátek a v sobotu zůstalo jen zhruba 30 tisíc z dvou milionů lidí, kteří ho volili před 14 dny.

Babiše zradili vlastní

Podobný úspěch nezaznamenal šéf hnutí ANO a poslanec Andrej Babiš. Jedním z největších problémů byla skutečnost, že zhruba 400 tisíc jeho voličů z prvního kola zůstalo doma. Bývalý premiér ale získal zhruba 150 tisíc voličů Jaroslava Bašty a zhruba 150 tisíc voličů dalších prezidentských kandidátů. Naopak 40 tisíc podporovatelů mu uteklo k Petru Pavlovi.

[chooze:article;value:487024]

​Největší Babišův úspěch nakonec byl, že k urnám dostal přes 600 tisíc nevoličů. Podle sociologa Daniela Prokopa se u Babiše projevily dva trendy. "Zaprvé obě kola mobilizovala část vlažných voličů, kteří ale nejsou v účasti tak konzistentní, takže někdo pro Babiše hlasoval v prvním a někdo ve druhém kole. Zadruhé mohla Babišova agresivní kampaň odradit část levicových voličů, kteří raději nevolili nikoho," vysvětlil Prokop.

Šance pro ANO

Politologové se shodují, že zatímco pro Babiše volby nedopadly dobře, tak hnutí ANO může trochu slavit. Má totiž velký potenciál získat voliče, kteří nyní podpořili Babiše. "Hnutí ANO je pro sebe může získat i v dalších volbách. Může také vytěžit i někoho ze stovek tisíc lidí, kteří ve sněmovních volbách nevolí, nyní však přišli," řekl Prokop. "Pro hnutí ANO bude teď velký impuls přetavit Babišovy hlasy do sněmovních výsledků," souhlasí politolog Lukáš Jelínek.

Podobně hovořil na tiskové konferenci také samotný Andrej Babiš. "Chci poprosit všechny voliče, aby přišli ke sněmovním volbám a dali nám ty dva miliony hlasů, protože hnutí ANO je tady jediné, které pomáhá lidem, bojuje za zájmy lidí a myslím si, že pro hnutí je to nová motivace. Nová motivace, abychom oslovili další voliče a abychom zásadním způsobem vyhráli v parlamentních volbách," burcoval Babiš své voliče.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.