Babiše zradilo Jezulátko i mobilizace, tvrdí komentátor. Pavel může spojit lidi

Hostem Napřímo ve Víkendové Snídaně byl politický komentátor a autor podcastu Kecy a politika Bohumil Pečinka. Společně s moderátorkou Bárou Divišovou rozebrali uplynulé volby i to, co teď bude s neúspěšným prezidentským kandidátem Andrejem Babišem.

Bohumila Pečinku překvapily na druhém kole voleb hned dvě věci. "Nečekal jsem, že výsledek bude 58 ku 42 a že rozdíl mezi kandidáty bude milion hlasů," řekl. Podle svých slov ale překvapila i volební geolokace.

"Ve sněmovních volbách a i teď v prvním kole se ta vítězství střídala. Andrej Babiš měl spíš venkov, generál Pavel města. Ale tady došlo k něčemu zvláštnímu," uvedl. "Až na malé okresy v pohraničí ve větších obcí vyhrál generál Pavel," dodal.

Z toho podle Pečinky vyplývá jediné: "Není to kandidát měst, jak se říkalo, ale je to průřezový kandidát." Petr Pavel tak má prý skvělou příležitost a hlavně šanci sjednotit společnost.

[chooze:article;value:487047]

Jezulátko nezafungovalo

Velký rozdíl volebního výsledku mezi dvěma kandidáty i vysoká volební účast pak podle Pečinky značí i to, že druhé kolo prezidentských voleb hodně souviselo právě s osobou Andreje Babiše. "Přeci jen už je 12 let v politice, nějak se tam zapsal," vysvětlil.

Neúspěch Andreje Babiše ale údajně zapříčinilo i zaměření na "radikální voliče SPD a Trikolory". Ty měl přitom Babiš jisté a podle Pečinky se tak měl zaměřit spíše na středové voliče, které ale nechal Petru Pavlovi.

V Pavlův prospěch pak výborně zafungovala i reakce biskupů a kněží. Řada z nich se totiž vyslovila, aby ti, kteří v prvním kole volili Pavla Fischera, nevolili v druhém kole Andreje Babiše. Tomu tak nepomohlo ani Pražské Jezulátko. Naopak použití náboženských motivů bylo podle Pečinky prvoplánové.

[chooze:article;value:487060]

Téma mobilizace Babišovi uškodilo

Andreji Babišovi ale podle Pečinky uškodilo nakonec i to, jakým způsobem vedl negativní kampaň. Největší kámen úrazu bylo pak převzetí rétoriky o mobilizaci. "Do té doby jste mohli ve veřejném prostoru podporovat Ukrajince, nebo nepodporovat Ukrajince. Mohli jste na to mít různé názory a bylo to úplně oprávněné," zhodnotil.

Vytasení tématu mobilizace bylo podle Pečinky za hranou. "To bylo úplně téma, o kterém se mezi sebou bavilo pár dezolátů po hospodách, ale nebylo to téma pro veřejnou debatu a ani to není reálná věc," zdůraznil.

Andrej Babiš tak místo snahy o získání nových hlasů nejen, že vystrašil část společnosti, ale kvůli šíření strachu i přišel o část svých voličů. A za to zaplatil volebním výsledkem. "Ten politický střed si řekl, že tohle už je moc," vysvětlil Pečinka.

[chooze:article;value:487041]

Referendum o Babišovi

Andrej Babiš sám několikrát řekl, že volby jsou jakýmsi referendem o něm samém. Jeho budoucnost je teď nejasná a podle Pečinky se neúspěch ve volbách odrazí i na hnutí ANO. Sám Babiš je v hnutí nenahraditelný. Volby ale jeho pozici rozhodně neposílily.

K tomu pravděpodobně dopomáhá i fakt, že několik členů Babišova hnutí se ke svému šéfovi obrátilo zády. "Viděli jsme tam, že spousta vlivných členů hnutí ANO volila generála Pavla, například na Ostravsku, i když ten volební výsledek tam byl úplně jiný, takže to nemělo takový vliv na voliče," připomněl Pečinka. Hlas dali Pavlovi například hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a ostravský primátor Tomáš Macura (oba ANO).

V hnutí ANO tak pravděpodobně dojde k několika změnám. Někteří lidé možná sami odejdou, nebo budou vyloučeni. "Na jedné straně se zachovali neloajálně, když řekli veřejně, že budou hlasovat pro generála Pavla, na druhé straně určitý typ kampaně byl prostě pro ně překročením červené linie," vysvětlil Pečinka.

[chooze:article;value:487027]

S Pavlem přichází na Hrad nová osobnost

Je zajímavé, že navzdory vyšší volební účasti, než která byla ve druhém kole prezidentských voleb v roce 2018, dostal Andrej Babiš méně hlasů než tehdejší neúspěšný kandidát Jiří Drahoš. Velká část voličů z oblastí, kde dříve dominoval Miloš Zeman, se navíc uchýlila k hlasu pro Pavla.

Podle Pečinky z toho vyplývá, že generál Pavel je tak přijatelný i pro část voličů dosluhujícího prezidenta Zemana. Důvodem může být údajně i to, že "osobnostně je sice generál, ale je to hodně lidový člověk".

Jeho předností je pak zejména to, že umí přirozeně komunikovat s normálními lidmi. "Miloš Zeman byl také takový, ale spíš se do toho nutil, byl spíše intelektuál," vysvětlil Pečinka. Podle něj tak s generálem Pavlem přichází na Hrad i úplně nová osobnost.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.