Moderní bydlení

Babišovi se plní sen o evropské frakci. Mohla by být jednou z nejsilnějších

V kuloárech se šušká, že by Patrioti pro Evropu mohli být nakonec pořádně silní. Spekulace jim přisuzují až devadesát europoslanců. To by z nich mohlo udělat třetí nebo čtvrtou nejsilnější frakci.

"Rozhovory o dalších europoslancích a dalších zemích, které se k nám přidají, probíhají intenzivně a předpokládám, že příští týden novou frakci Patrioti pro Evropu podle pravidel Evropského parlamentu ustanovíme," řekl Babiš.

Proslýchá se, že by do frakce mohli kromě Babišových zamířit i dva europoslanci zvolení za koalici Přísahy a Motoristů sobě. Ti v úterý průběh jednání ale komentovat nechtěli. "Podle mého názoru tu frakci jako takovou postaví. Ale ta frakce samotná bude skutečně na okraji politického spektra v Evropském parlamentu, bude mít téměř nulový koaliční potenciál," reagoval výkonný ředitel Europeum Martin Vokálek.

[chooze:article;value:562662]

​Na založení frakce v Evropském parlamentu je nutné, aby jejím členem bylo minimálně 23 europoslanců. To tři zakládající strany hravě splní. Europoslanci ale musí být minimálně ze sedmi různých členských států.

Patrioti pro Evropu mají jisté europoslance z českého hnutí ANO, maďarské strany Fidesz a rakouských Svobodných. O vstup má podle médií zájem i italská Liga severu a portugalská strana Dost. Politické uskupení tak potřebuje ještě minimálně členy ze dvou dalších států. Podle spekulací by mohlo jít o francouzské Národní sdružení Marine le Penové, polské Právo a spravedlnost nebo slovenský Směr-SD premiéra Roberta Fica.

Nová frakce přidělává vrásky na čele dosud třetí nejsilnější ECR pod vedením italské premiérky Meloniové, ve které je i česká ODS, ale také frakci ID, která dosud sdružovala nacionalistické a euroskeptické strany a Patrioti pro Evropu jí nejspíše přeberou povážlivé množství členů. Ta dokonce zrušila svojí ustanovující schůzi plánovanou na středu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.