Babských rad na chřipku je hromada. Při nemoci rozhodně neuškodí

Škrábání v krku, rýma, hlava jako střep a tělo slabé jako čaj. Respirační a chřipkové onemocnění asi každý už zažil. A každý se s ním snaží vypořádat jinak.

"Zázvorový čaj s citrónem a s medem. Ovoce, vitamíny," poradil jeden z dotázaných v anketě. Někdo zase používá octové ponožky na teplotu či si proplachuje nos, dává priessnitz na krk a napařuje nohy i ruce. Jestli opravdu mohou fungovat si pod dohledem lékaře reportérka TV Nova vyzkoušela. 

Tvarohový obklad

Jako první vyzkoušela zábal na snížení horečky. S tím by měl pomoct tvaroh, který údajně vytahuje horkost z těla. Studený tvaroh si rovnoměrně naneseme na ubrousek a jednoduše ho přitiskneme na čelo.

[chooze:article;value:481164]

"Obecně cokoliv studeného, když si dáte víceméně na hrudník, na zátylek nebo do třísel, tak samozřejmě proudí tam hodně krve, ta se ochladí o ten substrát a ta teplota se může snížit," poznamenal primář interního oddělení nemocnice Sokolov Martin Straka.

Cibulový sirup

Cibule je podle našich babiček přímo domácí lékárničkou. K výrobě sirupu ji stačí nakrájet nadrobno a přidat trochu medu. Po několika hodinách louhování máme hotovo. Sirup by měl pomáhat při léčbě kašle a dalších respiračních potíží. Navíc je to poměrně levný lék.

"Když dáte kombinaci cibule, tekutina, med, tak si minimálně nemůžete uškodit a ta šance, že si pomůžete, úplně malá není," uvedl Straka.

Inhalace heřmánku

Rýma a ucpané dutiny dokážou být pěkně nepříjemné. Uvolnit by je měla inhalace heřmánku. Příprava je jednoduchá, heřmánek zalejeme v pořádné míse nebo hrnci horkou vodou. Pak Přidáme pořádnou lžíci soli a jdeme pod ručník. Inhalujeme, co nejdéle to půjde.

[chooze:article;value:480558]

"Jakákoliv inhalace vhodně zvolená ten účinek mít bude. Ta šance, že vám pomůže inhalace heřmánkem, je taky poměrně velká," sdělil Straka.

Křen s medem

Směs křenu s medem by měla zatočit s chřipkou a měla by mít dezinfekční a antibiotické účinky. Nastrouháme si křen najemno a smícháme se stejným množstvím medu. Důkladně promícháme a užíváme po lžičce nejméně čtyřikrát denně. Říká se, že to tělu dodá vysoké množství vitamínů. 

"Křen vás protáhne, uvolní dutiny, takže rozhodně vám to nemůže uškodit. Chřipka bude trvat stejně dlouho, ale bude vám po křenu určitě líp," prozradil Straka. 

Suma sumárum přípravky podle receptů našich babiček sice asi výrazně od respiračních onemocnění nepomohou a mají spíš efekt pro ty, kteří jim věří, ale našemu tělu rozhodně neublíží.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.