Balák odmítá opustit prezidentskou vilu, přitom vlastní desítky nemovitostí

Miloš Balák se v čele lánských lesů činil, za posledních pět let vydělal přes šest milionů korun čistého a získal služební dům v Lánech, za jehož nájem měsíčně platí lehce přes šest tisíc korun. A stěhovat se z něj nehodlá.

"Já jsem podal žalobu na neplatnost výpovědi, na základě toho mě pak soud vyzval k zaplacení poplatku, který jsem uhradil, a čekám prostě na rozhodnutí soudu," řekl televizi Nova.

Podle svých slov Balák lánský dům zhodnotil, opravil třeba kůlny na pozemku. "Vybudoval jsem bazén na vlastní náklady. To mám písemně schváleno," tvrdí.

[chooze:article;value:515981]

Už před nástupem do funkce patřilo Balákovi několik lesních pozemků nedaleko Mladé Boleslavi. V roce 2003 pak přikoupil rozlehlé polnosti a lesy na Karlovarsku. Podle katastru nemovitostí má Miloš Balák trvalé bydliště ve středočeské obci nedaleko Mnichova Hradiště.

Dům vlastní jeho manželka a podle katastru je jeho ženy i vedlejší stavba s pozemkem. "Já ho tady už dlouho neviděl. Kdysi tady dělal, měl tady na starosti učetnictví lesní správy. Říkali, že ten barák je prodaný," říkají místní.

Domy a většinu dalších nemovitostí si Balák se ženou pořídili až po nástupu do služeb Hradu, k některým z nich přišli poměrně lacino. Třeba dům v rezidenční čtvrti v Hluboké nad Vltavou vyšel Balákovu ženu před devíti lety na dva a půl milionu korun.

[chooze:article;value:516692]

Objekt v minulosti patřil společnosti České lesy, kterou Balák řídil. Firma ale o majetek přišla poté, co se jím zaručila za úvěr podniku Lesy Hluboká nad Vltavou, jemuž Balák také šéfoval a který nakonec zkrachoval.

Balákovi se kromě Lán zalíbila i krajina nedaleko Žlutické přehrady, kde si vystavěl sídlo, v němž je registrované i honební společenství. Nedaleko za peníze z dotací vysadil také alej.

Za milost pro Miloše Baláka si vysloužil kritiku bývalý prezident Miloš Zeman, který ji podle ústavních soudců přesvědčivě nevysvětlil. Soud ale takovou milost přezkoumat nemůže.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.