Balák přiznal vinu v kauze oprav traktoru. Trest zatím není známý

"Já jsem žádnou opravu traktoru své manželky nezadal a neobjednal, což jsem i policii vysvětlil. Samozřejmě se to ale zase ušilo na mě," říkal Balák, když se kauza podivné opravy traktoru za 200 tisíc státních korun začala propírat. U soudu ale stejně jako dva spoluobžalovaní – jeho někdejší podřízení – otočil.

Podle mluvčího soudu Marcela Lehečky v rámci hlavního líčení obžalovaní využili svého zákonného práva a učinili prohlášení viny, jež bylo soudem za souhlasu státního zástupce přijato.

[chooze:article;value:541112]

Balák podle svých slov už před časem uhradil lesní správě téměř 200 tisíc korun. U soudu mu přesto hrozily dva roky vězení. 

O prohlášení viny se obžalovaný zpravidla snaží, když jsou důkazy proti němu jen těžko zpochybnitelné. Zároveň doufá, že si tak zajistí nižší trest. "A právě podmínkou dohody o vině a trestu je to prohlášení viny," upozorňuje advokát Jan Černý.

Jakmile soud prohlášení viny přijme, není cesty zpět. "I kdyby potom tvrdil něco jiného, tak laicky řeknou, že má smůlu," dodává Černý.

Proti výši trestu by se odvolat mohl. Jaký trest ale Balák dostal, není jasné. "S ohledem na to, že tento rozsudek však ani u jednoho z obžalovaných nenabyl právní moci a nebyl dosud ani písemně vyhotoven, nemohu vám aktuálně poskytnout v souvislosti s tímto žádné další informace," vysvětluje mluvčí soudu.

Bývalý šéf Lesní správy Lány Balák měl jít na tři roky do vězení za ovlivnění velké stavební zakázky. Na poslední chvíli to zvrátila milost jeho přítele Miloše Zemana. Další kauzou je nevýhodný prodej a těžba kamene v Lánské oboře.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.