Balák prodává bazén z hradního pozemku. Platil jsem ho sám, tvrdí

"Prodám bazén, měří 4 x 8 metru, se zastřešením 9 x 5 metru." Tak zní inzerát, který objevil Deník N na inzertním webu, pod nímž je podepsán bývalý šéf Lánské obory Miloš Balák. A nejde o žert, chce za něj půl milionu.

Bazén o ploše 32 metrů čtverečních si musí kupující, jak uvádí inzerát, sám demontovat a odvézt. Miloš Balák si prý bazén postavil na vlastní náklady. Jenže v domě lánské Lesní správy, jehož skutečným vlastníkem je Kancelář prezidenta republiky, je Balák pouze v nájmu.

"Tady jde o to, co na tom cizím pozemku děláte, jestli ho zhodnotíte, anebo si tam děláte nepořádek. A pokud ho zhodnotíte a máte cíl ho zhodnotit, tak k tomu dostanete nějaké povolení od správy majetku. A pak to můžete udělat," hájil se Balák.

[chooze:article;value:516824]

​Podle šéfky prezidentské kanceláře ale Balák na stavbu bazénu písemné povolení zřejmě neměl. "Tím, že ho nabízí, tak s největší pravděpodobností ví, že mu to v minulosti nikdo platně nepovolil. Kdyby mu to platně povolili, tak nám tam ten bazén nechá a chce po nás úhradu," uvedla vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jana Vohralíková.

"Pokud majiteli nájemce na pozemku postaví bazén, tak tu hodnotu toho pozemku pochopitelně zvýší. Ale samozřejmě za předpokladu, že tam ten bazén potom, i po opuštění toho nájmu, zůstane," řekl realitní makléř Tomáš Kučera.

"Zákon vyžaduje písemnou smlouvu s vlastníkem pozemku, že na tom pozemku může stavět a kolaudovat. To musí být vloženo do katastru, ale nic takového tam není. Proto my nemůžeme mluvit o tom, že má nějaká povolení," uvedl advokát Jiří Černý.

[chooze:article;value:516692]

​Miloš Balák dostal v květnu na pokyn hradní kancléřky výpověď s dvouměsíční lhůtou pro vystěhování. Jak se zdá, dům opustit nehodlá a proti výpovědi z nájmu podal žalobu. "Já jsem zaměstnanec Lesní správy, takže já se budu stěhovat, až se ukončí můj zaměstnanecký poměr," dovysvětlil Balák.

Kancelář prezidenta teď čeká, jak dopadne rozhodnutí soudu. Pokud žalobě vyhoví, bude muset hrad Balákovi lhůtu k vystěhování prodloužit. V opačném případě se bude muset stěhovat hned.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.