Balák se nechce vystěhovat ze státní vily. Vymlouvá se, že je nemocný

Za služební dům, ve kterém je 21 místností, platil podle smlouvy Miloš Balák měsíčně 6 300 korun. V květnu na pokyn hradní kancléřky Jany Vohralíkové dostal výpověď s dvouměsíční lhůtou pro vystěhování. Ta vypršela v pondělí. Balák dům ale, jak se zdá, opustit nehodlá.

"Já jsem v zaměstnaneckým poměru, ve stavu nemocných, mám rakovinu tlustého střeva, takže se s tím léčím ve fakultní nemocnici na Karlově náměstí," řekl Balák pro TV Nova s tím, že mu i přes jeho nemoc vyhrožují násilným vystěhováním.

Podle hradní kancléřky Jany Vohralíkové to sice není pravda, Balák si ale trvá na svém. "Několikrát v médiích, což sami dobře víte a můžete si to dohledat, vyhrožovali násilným vystěhováním, což je pro mě velmi špatné," prohlásil.

[chooze:article;value:505063]

Sám Balák s výpovědí dlouhodobě nesouhlasí a obrátil se kvůli tomu už i na soud. "Proti té podle mě neprávem podané výpovědi jsem podal žalobu. Podával jsem to v termínu, který mi udávala ta výpověď, to znamená dvouměsíční možnost podání odvolání," dodává Balák.

Podle Vohralíkové ale bývalý šéf Lesní správy Lány nesplnil, co měl. "Pan Balák byl vyzván, aby složil soudní poplatek. To se zatím, podle našich informací, ještě nestalo. My jsme mu dneska poslali dopis, ve kterém ho upozorňujeme na to, že přestože podal žalobu, tak ta nezakládá v tuto chvíli neplatnost výpovědi. Takže platí původní výpovědní lhůta, která včera vypršela. A dali jsme mu 14 dnů na to, aby se vystěhoval," řekla v úterý TV Nova kancléřka.

[chooze:article;value:498104]

​V případě, že Balák neuposlechne, tak může být podle oslovených právníků vystěhován i proti své vůli. Kancelář prezidenta republiky už je podle Vohralíkové připravená podat žalobu na vystěhování. Vykonání takového rozsudku pak běžně probíhá za doprovodu úředníků i policie.

Stát navíc na nízkém nájemném tratí statisíce. Tržní nájemné je v podobných nemovitostech v místě i pětkrát dražší. "Za šest a půl tisíce byste si v okolí Lán nepronajal ani obyčejnou panelákovou garsonku, ta by stála od devíti tisíc víc," tvrdí například realitní expert Tomáš Kučera.

[chooze:article;value:515399]

​Do konce roku 2022 byl Miloš Balák ředitelem Lesní správy Lány. Loni byl odsouzený za ovlivnění dvousetmilionové zakázky, tehdejší prezident Miloš Zeman mu ale udělil milost. Letos Balákovi soud pravomocně potvrdil v jiné kauze peněžitý trest a dvouletý zákaz činnosti. Balák však ve věci podal dovolání k Nejvyššímu soudu.

Ještě před odchodem z funkce si měl Balák nechat od své tehdejší podřízené nájem vily o 250 metrech čtverečních prodloužit s tím, že ji bude užívat do konce roku 2025. V lesní správě je stále zaměstnán jako řadový referent. Propustit ho kvůli nemoci nemohou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.