Balák si za peníze Hradu pořídil do lánské vily nábytek za 800 tisíc, odmítá se z ní vystěhovat

Nyní už bývalý šéf lesní správy podle smlouvy schválené Kanceláří prezidenta republiky ještě za Miloše Zemana platí 6 300 korun měsíčně za využívání 250 metrů čtverečních domu, který má 21 místností a dalších pět tisíc metrů čtverečních okolních pozemků. 

Hájenka je ale od roku 2014 na objednávku Baláka za peníze rozpočtu Hradu údajně luxusně zařízená, což není v nájemní smlouvě. O nákupu nákladného nábytku jako první informoval web Seznam Zprávy. Za využívání nakoupeného nábytku podle dostupných smluv nemusí bývalý šéf obory platit žádný nájem. Uvnitř by přitom měla být i sedačka za 100 tisíc nebo dřevěná postel za víc než 160 tisíc. 

[chooze:article;value:522573]

Už dříve TV Nova informovala, že Balák z pozemku hradní hájenky prodává bazén. Účtuje si za něj půl milionu korun a hájí se tím, že si ho postavil na vlastní náklady. Háček je ale v tom, že ve vile, kterou vlastní Kancelář prezidenta republiky, je pouze v nájmu. Vedoucí kanceláře Jana Vohralíková v této souvislosti potvrdila, že mu na pozemku stavbu bazénu s největší pravděpodobností nikdo nepovolil. 

Už letos v květnu dostal Miloš Balák pokyn od vedoucí hradní kanceláře k tomu, aby se do dvou měsíců vystěhoval. Proti výpovědi ale podal žalobu a pozemek odmítá opustit. Jako šéf Lesní správy Lány skončil na konci prosince, tedy dva měsíce před koncem funkčního období bývalé hlavy státu Miloše Zemana. Tehdy si nechal nárok na bydlení prodloužit až do roku 2025. 

[chooze:article;value:516692]

​"Já jsem zaměstnanec Lesní správy, takže já se budu stěhovat, až se ukončí můj zaměstnanecký poměr," řekl tehdy pro TV Nova Balák. V současnosti čeká Hrad na to, zda bude muset lhůtu k vystěhování prodloužit. Pokud Balákovi soud nevyhoví, bude se muset hned vystěhovat. 

Vlnu kritiky si dříve v souvislosti s Balákem vysloužil prezident Miloš Zeman, který mu udělil milost v kauze ovlivňování veřejné zakázky. Za to Baláka soud poslal na tři roky do vězení. Ústavní soud pak letos v srpnu rozhodl, že bývalá hlava státu udělení milosti přesvědčivě nevysvětlila. Udělení milosti ale už přezkoumat nemůže. 

Balák se nechce vystěhovat ze státní vily. Vymlouvá se, že je nemocný (08/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.