Balík mě stál 60 tisíc, dali mi 5 tisíc, říká Anna. Zásilkovna stále řeší nevydané balíčky

Paní Anna si přes Zásilkovnu poslala balík, v němž měla věci asi za 60 tisíc korun. Ten pak skončil v depu Zásilkovny v Bílém Kostele. Zásilkovna jí poslala kompenzaci 5 000 korun.

"Oni v těch výstupech všude tvrdili, že se s lidmi srovnají plnou částkou hodnoty toho balíčku, a opravdu tomu tak nebylo," řekla paní Anna. Podle svých slov se snažila se společností komunikovat, dala si práci i s tím, že dohledávala účtenky od všech věcí.

Velkou komplikací byla ztráta notebooku, který byl v balíčku a který potřebovala pro práci. Musela si koupit nový. Uvedla, že po nějaké chvíli s ní Zásilkovna přestala komunikovat. Nyní paní Anna se svým právníkem řeší podání stížnosti k Českému telekomunikačnímu úřadu.

Problémy s kompenzací řeší i paní Kateřina. Jí za čtyři balíčky přišlo pět plateb, které ale neodpovídaly cenám zásilek, a to ani v celkovém součtu. Cena jejích zásilek je dohromady 3 280 korun, dostala 2 980 korun.

Že jsou balíky stále v bývalém depu v Bílém Kostele, potvrdil pro TN.cz advokát Filip Němec, který zastupuje Svatomíra Moce, jenž jako franšízant depo provozoval.

"Od počátku události se snažíme Zásilkovně nabízet řešení, v tomto jsme neustali, nakolik je klientovi nepříjemné být označován za podílníka situace. Zásilkovna ale jednání omezila již jen na občasné korespondenční výstupy, v nichž nenabízí řešení, ale snaží se zastrašit všechny, kdo její postupy prostřednictvím právních nástrojů kritizují," popsal Němec.

[chooze:article;value:521262]

Kompenzace za zásilky

K aktuální situaci se vyjádřila i Zásilkovna. "Poté co byly zásilky neoprávněně zadrženy a bylo zjevné, že nám nebudou odevzdány, jsme informovali dotčené odesílatele i příjemce, zřídili zvláštní tým pro vyřízení reklamací těchto zásilek a spustili reklamační proces připravený jen pro tuto událost," popsal mluvčí společnosti Kamil Chalupa.

Zásilkovna také spustila stránku, která obsahuje návod, jak dále postupovat v případě, že lidé mají balíček v bývalém depu v Bílém Kostele. "Odesílatele i zákazníky jsme sami aktivně oslovovali a snažili jsme se jejich situaci co nejrychleji řešit i přesto, že jsme ji nezavinili," doplnil Chalupa.

Co se obecně týče balíků vyšší hodnoty (v rámci služby Mezi námi může odesílatel předat zásilku do 5 000 Kč a u e-shopů do 20 000 Kč), podle Chalupy řeší Zásilkovna vypořádání individuálně a v případě, že to jsou lidé schopni doložit doklady, tak poskytují i vyšší vyrovnání.

"Například když nám zákazník doložil komunikaci k odeslání MacBook Air v hodnotě přes 30 000 Kč, tak jsme mu ji proplatili. Stejně tak jsme proplatili náklady na nové čerpadlo ke kotli, protože na depu zůstala opravená původní součástka, která se už nyní nevyrábí," uvedl Chalupa.

[chooze:article;value:521958]

Bývalé depo je plné zásilek

Co se balíků v Bílém Kostele týče, podle Chalupy udělala společnost bývalému externímu dodavateli několik vstřícných nabídek, prý ale nebyly vyslyšeny. "Vzhledem k tomu, že druhá strana veškeré pokusy o smírné řešení a vydání zásilek stále odmítá, využíváme standardní právní prostředky, které jsou pro tyto případy k dispozici," vyložil Chalupa.

"Externí dodavatel ostatně nijak ani nereagoval na fyzickou kontrolu zásilek, kterou se pokusil provést Český telekomunikační úřad jako úřad pro dohled nad trhem poštovních služeb přímo v areálu bývalého depa. Ani Český telekomunikační úřad se tak k zásilkám nedostal," dodal Chalupa.

Podle Moce mohou být v bývalém depu až desítky tisíc zásilek, Zásilkovna uvádí, že jich tam k 2. listopadu eviduje 15 tisíc.

Kompletní dotazy TN.cz ke kauze depa v Bílém Kostele a odpovědi Zásilkovny si můžete přečíst níže:

[chooze:document;value:7b39aeb0-0c5c-4e9f-88f7-83304288e353]

​Před sídlem Zásilkovny v září protestovali pracovníci kvůli nevyplaceným odměnám. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.