Balíky tisíců lidí zůstávají v depu. Soud smetl požadavky Zásilkovny ze stolu

"Společnost Zásilkovna s.r.o. podala již dne 3. 9. 2023 návrh na nařízení předběžného opatření, jímž chtěla docílit vydání zásilek. Poněkud nestandardně formulovaným návrhem Zásilkovna požadovala nejen vydání zásilek, ale i jejich 'naložení na vozidla' a 'strpění převzetí činnosti depa', k němuž má dispoziční práva třetí subjekt. Soud návrhu nevyhověl, nakolik neměl oporu v zákoně," řekl TN.cz advokát vlastníka depa Filip Němec.

V depu mohly zůstat desetitisíce balíků, podle Zásilkovny 15 tisíc. "Zásilkovna do této chvíle odškodnila více než 99 procent všech dotčených klientů a v tuto chvíli zbývají jen poslední jednotky případů, v tomto je tedy situace již vyřešena ke spokojenosti klientů," reagoval na dotaz TN.cz mediální zástupce společnosti Štěpán Dlouhý. "Rozhodnutí o předběžném opatření nijak nehodnotilo oprávněnost našich nároků," dodal.

[chooze:article;value:528406]

"Za nekorektní považujeme zejména to, že Zásilkovna v době, kdy se smluvním partnerem vedla jednání o řešení záležitosti mimosoudní cestou, se zároveň obracela na soud, jakkoli zjevně nedůvodně, a svůj návrh opírala mimo jiné o tvrzení, že Svatomír Moc (provozovatel depa a majitel franšízy, pozn. red.) 'je zcela pasivní a nekontaktní a neposkytuje jakoukoli součinnost pro odvoz zásilek'. Ve skutečnosti tomu bylo a dosud je právě naopak," uvedl Němec.

Problém podle depa vznikl, protože vedení Zásilkovny odmítalo s Mocem komunikovat. "Právní zástupce si vyhradil komunikaci toliko písemnou, což snahám pana Moce o dořešení záležitosti nepomáhalo. Nejrůznější vyjádření Zásilkovny o tom, že se v této záležitosti snaží dosáhnout řešení ke spokojenosti svých klientů, tak považujeme za nadsazená alespoň potud, že takové snahy nejsou buď ve shodě s právními předpisy, a tedy jsou neúčinné, nebo využívají nekorektní argumentace," poznamenal Němec.

[chooze:article;value:521958]

"Externí dodavatel nijak nereagoval ani na fyzickou kontrolu zásilek, kterou se pokusil provést Český telekomunikační úřad jako úřad pro dohled nad trhem poštovních služeb přímo v areálu bývalého depa. Ani Český telekomunikační úřad se tak k zásilkám nedostal," zdůvodňoval Dlouhý, proč balíky společnost stále nemá.

Snaží se k nim tak dostat dál. "Zásilkovna bude samozřejmě i nadále využívat všech dostupných právních prostředků vůči osobě, která zásilky nezákonně zadržuje," avizoval Dlouhý.

Česká pošta brzy přestane doručovat balíky. Rakušan z ní chce digitální superúřad:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.