Banka Credit Suisse si vzala bilionový úvěr. Dopady krize pocítí i lidé v Česku

Prestižní švýcarská banka Credit Suisse má závažné problémy s penězi. Její akcie spadly až o třetinu, a to poté, co její hlavní investor, kterým je Saúdská národní banka, oznámil, že švýcarskou banku už nemůže podporovat. To způsobilo paniku v bankovním sektoru a propad Credit Suisse.

Ve snaze stabilizovat svou situaci oznámila společnost Credit Suisse, že si vypůjčí více než 1,2 bilionu korun od švýcarské centrální banky. "Tyto kroky podpoří základní byznysy a klienty, zatímco Credit Suisse udělá nezbytné kroky k tvorbě jednoduššího a soustředěnějšího systému, postaveného na potřebách klientů," oznámila banka.

[chooze:article;value:495045]

Efekt oznámeného kroku byl zřejmý téměř ihned. Akcie banky po prudkém propadu téměř stejně prudce posílily. Po čtvrtečním začátku obchodování na burze SIX vystřelily cenné papíry Credit Suisse o 30 procent, píše agentura AP.

Potíže instituce přichází jen krátce poté, co v USA skončilo několik velkých bank, mezi nimiž byla i Silicon Valley Bank. Kolaps těchto institucí způsobil propad v důvěru celého bankovního sektoru. Klienti se totiž bojí, že pokud si budou chtít vybrat peníze ze svých účtů, nebudou mít banky dostatek peněz k vyplacení, a oni tak o své finance přijdou.

Dozvuky bankovní krize se mohou dostat i do Česka. Rozsáhlé ekonomické problémy by ale způsobit neměly. "Ten problém s bankami začal v Americe. Trhy jsou samozřejmě mezinárodně propojené, takže ty ozvěny vidíme i tady, ale samotné dopady budou minimální," uklidňoval ekonom Patrik Rožumberský.

[chooze:article;value:494595]

Panika zasáhla i další velké banky. Zejména akcie francouzské skupiny Société Générale poklesly o více než 10 procent, píše agentura Bloomberg. Součástí této skupiny je i česká Komerční banka. Pro banky jde o velké ztráty za jediný den.

Ztráty světových bank doprovázela také slabší koruna. Podle Rožumberského ale není důvod k přílišné panice. "S oslabováním koruny jsme už nějaký čas počítali a začalo ještě před potížemi amerických bank. S tím, jak oslabovala další aktiva, bylo snižování hodnoty trochu podpořeno, ale hlavní problém to určitě nebyl," dodal Rožumberský.

Česko má velkou výhodu v tom, že je členem Evropské unie. Proti podobným problémům jako v USA a ve Švýcarsku je tak z velké části chráněno. "Regulace bank ze strany evropských orgánů jsou poměrně přísné. Nevylučuji, že se mohou objevit problémy, ale ty by byly spíše lokální. A máme připravené mechanismy, které pomohou ochránit peníze klientů," zakončil Rožumberský.

Klíčový zlom v prodeji Sberbank. Klienti by mohli dostat své peníze zpět:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.