Banka varuje před falešnými aplikacemi. V ohrožení jsou majitelé těchto telefonů

Česká spořitelna v minulých dnech varovala své klienty před podvodnými aplikacemi, které si mohli stáhnout v internetovém obchodě Google Play. "Vedle opakujících se vln phishingových útoků jsme v posledních týdnech zaznamenali po více než čtyřech letech návrat malwarového typu podvodu," informoval tiskový mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Spořitelna toto téma aktuálně řeší ve spolupráci s Českou bankovní asociací. 

Infikované aplikace uživatele chytrých telefonů žádaly o řadu oprávnění, která by následně umožnila útočníkům přístup k celému zařízení. A to včetně mobilního bankovnictví. Banka tak nabádá klienty k neustálé obezřetnosti. V největším ohrožení jsou majitelé telefonů s operačním systémem Android.

[chooze:article;value:538955]

"Pokud jsou v e-mailu, SMS nebo telefonátu vyzýváni ke stažení aplikace nebo k zadání jejich přihlašovacích údajů do zaslaného URL odkazu, vždy se jedná o podvod. Klienti Spořitelny také ve stále větší míře využívají možnost ověřit si identitu volajícího bankéře, kdy přímo v mobilní aplikaci George vygenerují jednorázový kód. Není-li volající schopen kód zopakovat, jedná se s jistotou o podvodníka," zdůraznil Hrubý. 

"Malware aplikaci PDF reader jsme naštěstí identifikovali velmi brzo a zajistili jsme, aby byla z aplikačního obchodu Google Play odstraněna. Nedošlo tedy k žádné škodě na straně klientů," uzavřel Hrubý. Nelze ale vyloučit, že do budoucna se objeví další aplikace. 

Česká spořitelna svým klientům proto doporučuje nainstalovat si do telefonu antivirus a pravidelně ho aktualizovat. Před stažením jakékoliv aplikace je dobré přečíst si její recenze a po stažení si pozorně přečíst všechny informace, zejména povolení pro různé přístupy. Všechny aplikace by měli uživatelé stahovat výhradně z oficiálních aplikačních obchodů App Store, Obchod Play a HUAWEI AppGallery. 

Zloději lidem vyluxují účet a v aplikaci si ještě půjčí. Poslanci navrhují řešení (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.