Bankám klesly zisky o miliardy. Vyhýbají se tak dani, myslí si experti

ČSOB klesl zisk o šest procent, České spořitelně o 16. Pokles se odrazí na výběru takzvané windfall tax. Tu mají za letošní rok platit i některé energetické firmy a ropné rafinerie.

"Všechny společnosti, kterých se daň z nadměrných zisků mohla týkat, měly určitý čas se vůbec na ni připravit," upozornil ekonom Petr Studnička. Banky pokles zisku odůvodňují především tím, že klientům navýšily úroky u spořicích produktů. Experti ale upozorňují, že banky zisk snižovaly i jinde. 

"Bankovní domy navýšily své rezervy nebo opravné položky," řekl Studnička. "Ta windfall tax je strašně špatně nastavená. Umožňuje jednoduše se jí vyhnout," myslí si ekonom Tomáš Pfeiler.

[chooze:article;value:499828]

Ministerstvo financí původně odhadovalo, že na dani z mimořádných zisků v případě bankovního sektoru za letošek vybere 33 miliard korun. Analytici tyto odhady od začátku označovali za přehnaně optimistické.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) to ale tehdy zlehčoval. "To není optimismus. Podívejme se, co analytici odhadovali v ceně ropy a benzinu v březnu, jo? A podívejme se, jaká je realita," tvrdil.

Teď se ale pochyby expertů potvrzují. "U těch bankovních domů se budeme pohybovat spíše v řádu stovek milionů korun, rozhodně se nedostaneme na ty plánované desítky miliard," uvedl Studnička.

[chooze:article;value:513744]

Peníze tak budou chybět v příjmu státního rozpočtu. Ministr Stanjura ale přesto dál pokračuje ve svém optimismu. "Od loňska říkám, že zareagují-li banky na windfall tax zvýšením úroků na spořicích účtech a podělí se o své zisky, je to výhra všech," napsal na sociální síti X. 

"Ministr Stanjura hledá výmluvu, protože to, že to takto nastavil, je buďto nekompetentní nebo prostě prováděl machinace," prohlásila předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

V tom, o kolik méně stát na widfall tax nakonec vybere, by mělo být poměrně jasno už v září, kdy budou firmy na daň platit zálohy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.